Photokina 2014: Dag drie met vreemde dingen

Jooshua Franssen 1476
Woensdag 17 september was de Photokina twee dagen in de weer, drie als je de maandag meerekent. Het grote publiek heeft zijn weg gevonden naar Photokina en dat is te merken. De rust die aanwezig was op maandag, is inmiddels niet meer terug te vinden.

Maandagochtend konden we vrij doorlopen bij de hoofdingang, om alle plekken die nodig waren te bezoeken. Nu is daar geen sprake meer van. Bij aankomst van de hoofdingang wordt buiten al aangekondigd dat de hoofdingang vol is. We moeten kiezen tussen de west-, oost- of noordingang. Gelukkig kunnen we tussendoor lopen, omdat we press keycords hebben, maar daar houdt het ook mee op. 

We gaan vandaag op pad om de meer bijzondere dingen te bekijken. Een keertje niet de zoveelste camera van Canon, Nikon, Sony; de Photokina heeft meer dan alleen dat te bieden. Wat kwamen we zoal tegen?

Photokina 2014 - Dag 3 - 360cam

360cam

Op kickstarter kwamen we dit apparaatje al eerder tegen, maar we waren aangenaam verrast het nu ook hier op Photokina tegen te komen: de 360cam van Giroptic. Er zijn al eerder 360-graden camera's verschenen, maar wij vinden de 360cam erg interessant. Eind November moeten de eerste pre-orders geleverd gaan worden. Pre-order prijs bedraagt zo'n 499 dollar. 

Photokina - Dag 3 - DJI SJ1000

DJI SJ1000

Drone's zijn ondertussen gemeengoed geworden voor video- en fotografie. Deze mochten dus ook niet ontbreken op de Photokina. DJI had een stand waarop een reeks uit hun assortiment stond opgesteld, in het bijzonder de SJ1000, een machtig grote drone met bijbehorend prijskaartje: de SJ1000 begint bij zo'n 3300 euro. 

Photokina 2014 - Dag 3 - GoPro

Aandachtstrekker

GoPro is geen onbekend merk meer en we vinden ook niet veel nieuwe dingen terug op hun stand. Wel bijzonder is het feit dat GoPro een Formule1 bolide midden in hun stand heeft gezet. Dat trekt altijd wel de aandacht. Zoveel zelfs dat de pluche hond met dog-strap bijna over het hoofd wordt gezien. 

Photokina 2014 - Dag 3 - GoPro
De pluche hond met de nieuwe 'Fetch'-mount, speciaal voor honden.

Stabilizers

Iets verderop komen we een stand tegen, volledig toegewijd aan stabilizers. Van smartphone tot DSLR-rigs, gemaakt door BigBalance (waar wij tot nu nog nooit eerder van hebben gehoord). De stabilizers zijn best imposant om te zien, vooral een grote DSLR-rig, waarmee je een schokvrije video kan opnemen, trok veel aandacht. We hoorden al een prijs vallen van ergens boven de 3000 euro. 

Photokina 2014 - Dag 3 - Stabilizer
Een stabilizer met daarop een Sony A7S. We hadden nog nooit eerder van het merk 'BigBalance' gehoord, tot nu dan.

Lomo

Lomo kon uiteraard ook niet ontbreken. We hebben instantfilm al gezien van Impossible, dus het was niet gek dat we ergens achterin een hal ook Lomo terug vonden. Diverse producten lagen uitgesteld en bezoekers konden een Lomo-foto laten maken. Nieuwe producten waren er niet, maar het was wel leuk om te zien dat Lomografie best in trek is, de stand van Lomo was goed bezocht.

Photokina 2014 - Dag 3 - Lomo

Photokina 2014 - Dag 3 - Lomo

CaseStation

Tegenwoordig willen we alles personaliseren. We willen uniek zijn en niet hetzelfde hebben als de buurman. CaseStation neem daar een bijzondere stap in: gepersonaliseerde telefoonhoesjes, zo gek als je het maar kan bedenken. Een foto, tekst, kleur of materiaal keuze, het kan bijna allemaal. Je kan het zelfs allemaal combineren. Tijd om een uniek fotohoesje te ontwerpen. 

Photokina 2014 - Dag 3 - Casestation

Photokina 2014 - Dag 3 - Casestation

DiCaPac

Geen waterproof telefoon, tablet of camera? Daar is vast wel wat voor te vinden, en jawel: DiCaPac maakt waterproof cases voor al je apparaten. Goed, nu is een Samsung Galaxy S5 of een Sony Xperia Z2 al waterproof, je oude iPhone 5 of iPad is dat natuurlijk niet. Laat staan je spiegelreflexcamera. Wil je dolgraag je apparaten mee het water in nemen om te filmen of fotograferen tijdens, bijvoorbeeld, duiken? Misschien is dit dan wel wat voor je.

Photokina 2014 - Dag 3 - Dicapac

13 in een dozijn 

Wat opvalt is dat de kleinere stands vaak dezelfde producten aanbieden. Zo kwamen we in een hal achterin een stand tegen die verschillende stabilizers, statieven, monopods en selfiesticks aan de wand had hangen. Dit kwam nogal bekend voor. En wat bleek, we hebben (bijna) dezelfde accessoires ook al gezien in een andere hal, bij de stands van een aantal Chinese fabrikanten. Je hebt dus kans dat je hetzelfde product, maar dan in een ander jasje, tegenkomt. Hieronder staan drie foto's van drie verschillende stands, maar met (bijna) dezelfde producten.

Photokina - Dag 3 - Dozijn

Photokina - Dag 3 - Dozijn

Photokina - Dag 3 - Dozijn

Maar je kan ook leren 

In de verschillende hallen heb je de mogelijkheid demonstraties te volgen, die door verschillende fabrikanten en bedrijven worden gehouden. Wil je meer leren over belichting, loop dan richting de hallen waar studioverlichting staat opgesteld. Met regelmaat worden er demonstraties gegeven over het werken met (studio)flitsers, uiteraard van de betreffende fabrikant zelf, dat is niet meer dan logisch. Je hoeft niet per se hun producten aan te schaffen, maar de tips die ze tijdens de demonstraties geven, zijn ook meer dan waardevol. Je zult alleen goed moeten opletten waar ze het over hebben als Duits niet je beste taal is, want niet alle demonstraties zijn in het Engels.

Photokina 2014 - Dag 3 - Phottix Demo
Een productdemonstratie door fotograaf Bobbi Lane op de Photokina. Op zo'n moment kun je handige tips opdoen of natuurlijk gebruik maken van het moment om foto's te maken, zoals de heren op de achtergrond doen.

Bij sommige stands krijg je zelfs de mogelijkheid zelf deel te nemen en de producten te ervaren. Even een portretfoto schieten op een stand van een model? Dat kan op de Photokina, alleen dan niet met je eigen camera. Maar, niet getreurd, heb je een zoomlens en flitser mee dan kom je nog best een heel eind, zoals de bovenstaande foto laat zien.

Ontspanning

Photokina is, gelukkig, niet alleen maar rond banjeren van hal tot hal. Als je eventjes wilt ontspannen heb je daar ook de geledenheid toe. Zo zijn er genoeg standjes waar je wat drinken of eten kunt halen, al is dat wel aan de prijs. Je bent beter af zelf wat mee te nemen. Eten en drinken op een beurs is nou eenmaal prijzig.

Photokina - Dag 3 - Rodeo
Beleef je innerlijke rodeorijder door een rondje op de electrische stier te wagen.

Wil je iets gekkers doen dan kun je op de Photokina Boulevard een ritje op een elektrische rodeostier maken. Wil je nog wat gekkers? Direcht naast de stier op het plein buiten, kun je jezelf laten lanceren in een stoeltje met behulp van bungeejump-touw of je kiest ervoor om in een gigantische opblaasbal in een zwembad rond te lopen. Even wat anders dan fotografie.

Photokina 2014 - Dag 3 - Bungeestoel
Ben je een echte thrillseeker? Laat jezelf dan lanceren in een bungeestoel. De stoelen vlogen al gauw zo'n 20 meter hoog de lucht in.

Photokina 2014 - Dag 3 - RedBull
Iets later was er een demonstratie bij de Redbull Illume truck in de boardwalk. Een BMX-er toonde zijn kunsten op zijn fiets.

Meer dan alleen foto en video 

Photokina is, in haar kern, een beurs gericht op foto en videoapparatuur, maar dan ook wel in de breedste zin van het woord. Bedenk iets wat met foto- of videografie te maken heeft en je zal het op Photokina terugvinden. Fotoboeken, printers, plotters, bewerkingssoftware, hoesjes, accessoires, you name it. Ben je er nog nooit geweest, maar ben je wel fervent liefhebber van foto en video, dan is de Photokina iets wat je zeker een keer mee moet maken. Persoonlijk vinden we het jammer dat het niet om de hoek is, maar dat terzijde, wij hebben hier in Nederland niet een beurslocatie die hetzelfde formaat heeft als de Messerhalle in Keulen, Duitsland. Dat de Photokina om de twee jaar is, is misschien zo slecht nog niet. Dat maakt de volgende keer nog interessanter om te bezoeken, in twee jaar tijd kan een hoop gebeuren. 

Photokina 2014 - Dag 3 - Drukte
Het was de derde dag al goed druk op de Photokina. Veel bezoekers waanden hun weg door de Messerhalle.

Photokina 2014

De Photokina is van 16 t/m 21 september 2014 in Keulen te bezoeken.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua