Photokina 2012

Photokina 2012: méér dan een fotobeurs

Anonymous (niet gecontroleerd) 2613
In vijf dagen tijd worden er 200.000 bezoekers verwacht uit 168 landen. Meer dan 899 bedrijven hebben hun stands opgezet, en wachten met open armen op de knotsgekke menigte. Photokina 2012 in Keulen staat op het punt om te beginnen. digifoto Starter zoekt uit waarom dit de belangrijkste beurs is op het gebied van fotografie en film. Zowel voor professionals als amateur-fotografen.

De Photokina is hét evenement op het gebied van fotografie en wordt elke jaar gehouden in de beurshallen van Koelnmesse in Keulen. Zowel de fotohandel, fotopers en geïnteresseerde consumenten komen een kijkje nemen op deze happening. Waarom? Traditiegetrouw zijn de nieuwste camera's voor het eerst te zien op deze beurs. Dat zet de Photokina op de kalender van iedereen die maar wat met fotografie te maken heeft. Omcirkeld met een rode viltstift. Voor de persmuskieten begint het spektakel al op de openingsdag: een hele reeks fabrikanten hebben dan persconferenties en bijeenkomsten ingepland. Van Canon, Nikon, Olympus tot Casio en Panasonic. Allemaal willen ze hun nieuwe kindjes aan de wereld tonen.

Wat is er te doen?

Teveel. Zes dagen zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om alles op de beurs te zien. Maar loop zeker niet voorbij een paar van die speciale shows. Photokina pakt namelijk ieder twee jaar flink uit op het gebied van evenementen. Activiteiten zoals Shoot Film ( HD- films opnemen met verschillende camera's onder veranderende omstandigheden), de CGI-show (met de ultracoole Matrix Ring) en Photokina Outdoor (een ruimte gewijd aan thema's zoals actie, onderwater-en outdoor fotografie) staan op het programmaboekje.

Nog een spannende activiteit is 'Weitblik' het belooft een geweldig spektakel te worden waar dieren (lees: roofvogels) niet in ontbreken. Het publiek zal, tussen de braadworsten en kartoffeln door, in staat zijn om verschillende roofvogels te fotograferen. Waaronder de Duitse adelaar met een spanwijdte van 2,30 meter. Weitblik vindt driemaal per dag plaats.

Photokina

STAR-award

Natuurlijk mag een sociaal netwerk op het gebied van fotografie niet ontbreken op de Photokina. Daar hebben de Duitse organisatoren in hal 5 een speciaal gebied gereserveerd. In deze Photokina Community word je uitgedaagd je beste foto's mee te brengen om die te delen met anderen. Het zal resulteren in een kleurrijke hal 5. Maar er is nog meer te beleven. Ooit gedroomd van een modellenbestaan? Misschien start je modellencarrière wel in een hal ergens in het zuiden van Duitsland... Ster-fotograaf Manfred Baumann staat klaar om je te vereeuwigen met zijn camera. Een jury onder leiding van Baumann kiest vijf finalisten (hoog Hollands Next Top Model-gehalte dus) waarna de winnares een foto-shoot in L.A. wint.

Tot slot is er ook nog een verkiezing op Photokina: die van de beste Camera. De afgelopen editie sleepte de FinePix X100 van Fuji de bokaal in de wacht, dit jaar is de concurrentie weer zwaar vertegenwoordigd. Wie zal het zeggen? Op de laatste beursdag wordt bekendgemaakt welke camera het is geworden.

Van camera's, collages, tentoonstelling tot interactieve spelletjes: de Photokina 2012 is méér dan een fotobeurs. Wij zijn op de beurs aanwezig en doen op onze website verslag van het nieuws en de activiteiten.