Pas op waar je vliegt: meer ongelukken met drones

Pas op waar je vliegt: meer ongelukken met drones

Senta Bemelman 481
Drones worden tegenwoordig toegankelijker en voor een relatief klein bedrag ben jij eigenaar van een 'recreatieve drone'. Maar tussen januari en mei 2016 gebeurden flink wat ongelukken met de apparaten, twee keer zo veel als in heel 2015. Weet jij hoe je veilig vliegt?

Wanneer je net een drone aanschaft, wil je deze het liefst al de lucht in hebben voordat het apparaat de verpakking verlaat. Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met veiligheid van je kostbare drone en mensen in de omgeving.

Regels

Om ervoor te zorgen dat iedereen op een prettige manier met drones kan leven, zijn er speciale regels opgesteld.
Het is bijvoorbeeld verboden om met een drone in de buurt of op vliegvelden te komen. Er ontstaat een risico op een botsing met een van de vliegtuigen.

Van de gemelde voorvallen dit jaar ging het 31 keer om recreatieve drones die in de buurt van een luchthaven vlogen, waarvan 24 bij Schiphol. Dit meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het rapport genaamd 'Voorvallen met drones/RPAS'.

Daarnaast mag je ook niet hoger vliegen dan 120 meter. Op deze kaart kun je precies zien waar je jouw Drone op mag laten. Lees alle voorschriften en regels op de website van de Rijksoverheid

Veiligheid

Naast de locaties waar je vrij met je drone mag vliegen, is het ook belangrijk om stil te staan bij verdere veiligheidsmaatregelen. Let bijvoorbeeld op mensen in de omgeving bij het opstijgen. Vlieg niet onverwacht of te dicht langs mensen. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening met de privacy van personen te houden. Je mag namelijk niet zomaar, ongevraagd, een foto van iemand maken en deze online uploaden. Personen moeten daar altijd toestemming voor geven.

Meer ongelukken met drones

De Inspectie Leefomgeving en Transport merkt uit cijfers op dat het aantal incidenten met drones verdubbeld is  in de eerste helft van 2016. Binnen de eerste vijf maanden van dit jaar vonden al 39 incidenten plaats. In totaal waren in heel 2015  slechts vijftien ongelukken.

Bij deze incidenten zijn tot nu toe geen ongelukken met personen voorgevallen. Maar er was wel sprake van 'risicovolle situaties'. Twee keer viel er een drone door het dak van een huis en één keer raakte een auto beschadigd door het apparaat.

Het gevaar van drones zie je ook in deze video. Het apparaat vliegt recht in het gezicht van een model. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta