Pas op! malware verspreiding via fotobestanden

Pas op! malware verspreiding via fotobestanden

Fokelien Broekstra 602
Cybercriminelen proberen al jaren om via internet succesvol slachtoffers te maken. Iedere keer wordt er een nieuwe weg gevonden om onze computersystemen te kraken. Met ImageGate lijkt de cybercrime een nieuwe manier gevonden te hebben.

ImageGate

ImageGate is een aanvalsmethode waarbij cybercriminelen een kwaadaardige code toevoegen aan fotobestanden die via social media verspreid worden. Wanneer je het geinfecteerde bestand opent wordt het eerst gedownload, zodra je het bestand hebt gedownload en geopend raakt je computer besmet met de malware.

Locky ransomware verspreidt via ImageGate

De aanvalsmethode via fotobestanden werd ontdekt door onderzoekers van Check Point. Volgens het bedrijf is de afgelopen week met name de malware: Locky ransomware verspreid. Bij Locky ransomware worden alle bestanden op je computer versleuteld, zodra het geïnfecteerde bestand is geopend. Je kunt hierdoor niet meer bij de bestanden op je computer. Het kost veel tijd en moeite om je computer uiteindelijk weer malwarevrij te krijgen.

Tip

Download geen fotobestanden van mensen die je niet kent. Ook foto’s die je in een Direct Messenger worden doorgestuurd vormen een risico. Download deze bestanden dus niet. Wees op je hoede, voor je het weet ben jij slachtoffer van deze cybercriminelen.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien