Waarschuwing: Tekenseizoen is geopend!

Pas op! Het tekenseizoen is weer begonnen

Fokelien Broekstra 642
Veel natuurfotografen trekken de komende tijd de bossen en velden in om mooie foto’s te kunnen maken. Inmiddels is het tekenseizoen begonnen, de kleine beestjes die de ziekte van Lyme over kunnen brengen kunnen jou zomaar bereiken.

Teken

Je kunt overal teken oplopen. Ze kunnen in struikgewassen, grassen en heide. Het is dus al belangrijk om jezelf na te kijken als je door de natuur hebt gelopen. Controleren vooral de warme plekken van je lichaam. Denk hierbij aan de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de rand van je ondergoed en achter je oren.

Voorkomen

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om de kans op teken zo klein mogelijk te houden. Om te beginnen is je kledingkeus erg belangrijk. Draag dichte schoenen met hoge sokken, lange mouwen en een lange broek. Je kunt makkelijk je broek in je sokken stoppen. Daarnaast is het belangrijk om je shirt in je broek te stoppen. Smeer daarnaast je onbedekte huid in met DEET. Dit is voor de meeste teken onaantrekkelijk waardoor ze bij je uit de buurt blijven. Daarnaast is het beste om zo veel mogelijk op de paden te blijven. Mocht dit niet kunnen, controleer jezelf dan goed.

Teek op je lichaam

Als je een teek op je lichaam hebt ontdekt. Heb je verschillende manieren om hem van je lichaam te verwijderen. De eerste optie is met plakband of een pleister, hiervoor moet de teek nog los op je huid liggen. Heb je toch een pincet nodig, zorg dan dat je de teek zo dicht mogelijk bij je huid vastpakt, en niet te hard in het lichaam van de teek knijpt, hiermee loop je de kans dat hij het gif alsnog in je lichaam spuit. Na het verwijderen is het slim om de tekenbeet te ontsmetten. Noteer voor jezelf waar en wanneer de teek je gebeten heeft.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien