Panasonic Lumix GX8 en Lumix FZ300

Panasonic introduceert Lumix GX8-systeemcamera en FZ300-superzoom

Julian 2178
Panasonic kondigt twee nieuwe camera's aan. De Lumix GX8 is een geavanceerde compacte systeemcamera met 20-megapixelsensor en beeldstabilisatie in de behuizing. De Lumix FZ300 is een superzoom met een ingebouwde lichtsterke 25-600mm f/2.8-lens. Beide camera's krijgen een 4K-foto- en filmfunctie.

De Lumix GX8 is het nieuwste vlaggenschip vlaggenschip van Panasonic voor fotografen. Het toestel heeft een retro-uiterlijk, maar is voorzien van de nieuwste technieken. Het is een micro four thirds-camera met verwisselbare lenzen. Je kunt zowel de lenzen van Panasonic als die van Olympus gebruiken op de camera.

Panasonic Lumix GX8

Het is de eerste micro four thirds-camera met een 20-megapixelsensor. Eerdere micro four thirds-camera's van Panasonic en Olympus hadden maximaal 16 megapixels. De behuizing is gemaakt van stevig magnesium en afgedicht tegen stof en vocht.

Panasonic voorziet de Lumix GX8 van een grote elektronische zoeker, die omhoog te kantelen is, zodat je van bovenaf de camera in kunt kijken. Daarnaast is er een 3-inch uitklapscherm aanwezig.

Nieuw is het Dual IS-systeem: een combinatie van twee beeldstabilisatietechnieken. De Lumix GX8 heeft een gestabiliseerde beeldsensor, maar gebruik je een Panasonic-lens met ingebouwde beeldstabilisatie (OIS), dan worden beide systemen gecombineerd voor nog betere stabilisatie.

Halverwege augustus ligt de Panasonic Lumix GX8 in de winkels. De adviesprijs bedraagt 1099,95 euro voor de behuizing. In combinatie met een 14-42mm kitlens kost de camera 1199,95 euro.

Panasonic Lumix FZ300

Naast de GX8 presenteert Panasonic de Lumix FZ300. Deze superzoomcamera heeft een ingebouwde lens met een bereik van 25 tot 600mm, ofwel 24x optische zoom. Bijzonder is het diafragma van f/2.8 over het hele bereik. De camera heeft een kleine 1/2.3-inchsensor, het formaat dat gebruikt wordt in de meeste compactcamera's.

Ook de FZ300 is uitgerust met beeldstabilisatie, een elektronische zoeker en een uitklapscherm. De behuizing is afgedicht tegen stof en vocht, zodat je ook in de regen zorgeloos foto's kunt maken.

Halverwege september komt de Lumix FZ300 op de markt, voor een adviesprijs van 599,95 euro. Daarmee is de camera iets goedkoper dan de meer geavanceerde Lumix FZ1000. Dat toestel beschikt over een grotere 1-inchsensor en een 25-400mm f/2.8-4.0-lens.

Panasonic Lumix FZ300

4K-foto- en filmfunctie

Beide camera's zijn in staat om te filmen met 4K-resolutie (Ultra HD) met 25 beelden per seconde. In 1080p (Full HD) kan met 50 beelden per seconde gefilmd worden.

Daarnaast hebben de camera's een 4K-fotofunctie. Gebruik je deze functie, dan maken de camera's zestig beelden per seconde met een resolutie van 8 megapixels. Na het maken van de opname kies je het beste resultaat, dit wordt opgeslagen als een losse foto. Ook blijft de volledige opname als filmpje beschikbaar op de geheugenkaart.

De 4K-fotofunctie biedt verschillende mogelijkheden. In deze video zie je hoe het werkt:

Zowel de Lumix GX8 als de FZ300 zijn voorzien van wifi, zodat je de camera's op afstand kunt besturen met je smartphone of tablet, of de bestanden draadloos kunt overzetten.

Kijk voor meer informatie over de nieuwe camera's op www.panasonic.nl.