Opvallend: Zeldzame dieren staren direct in de lens van een camera-val

Opvallend: Zeldzame dieren staren direct in de lens van een camera-val

Senta Bemelman 870
Fotograaf Will Burrard-Lucas legt de meest zeldzame dieren vast op foto. Dit doet hij met behulp van vijf spiegelreflexcamera’s, die als camera-val bij elke geregistreerde beweging een foto maken.

Dit levert interessante portretten van de wilde dieren op, waarbij ze vol verbazing in de lens staren. Omdat de beesten zo schuw zijn, is een traditionele wijze van fotograferen niet mogelijk. Daarom heeft de fotograaf gedurende een periode van drie maanden een groot aantal van deze dieren vastgelegd met een speciale camera-val met flitslichten.

Camera  Trap

Om de foto’s te maken, gebruikte Will Burrard-Lucas vijf spiegelreflexcamera's die hij omtoverde tot zelfbenoemde 'Camera Traps'. Naast de Camera Trap ontwikkelde de fotograaf ook ‘BeetleCams. De camera’s krijgen een speciale behuizing met wieltjes en schutkleuren, om zich zo onopvallend te vermengen in het landschap. De fotograaf ontwikkelde deze camera-vallen in 2009 om de perfecte close-up te kunnen krijgen van de Afrikaanse dierenwereld.  Geheel zonder risico is het fotograferen met een BeetleCam niet, zo verloor hij een camera en werd een spiegelreflex bijna volledig verwoest door een leeuw.

Will Burrard-Lucas

Burrard-Lucas deed dit project voor het World Wildlife Fund (WWF). De foto’s zijn gemaakt om het migratiepatroon van het dierenrijk te kunnen monitoren en begrijpen. Op de website van de fotograaf kun je meer lezen over de avonturen van de BeetleCam en foto’s bekijken van andere projecten. Burrard- Lucas ontwikkelde ook Camtraptions, een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van de BeetleCam en accessoires.

Bekijk hieronder een video waarin fotograferen met de Camera Trap wordt uitgelegd en enkele foto's van Will Burrard- Lucas worden getoond. Meer tutorials zijn te vinden op het blog van Cameratraptions


Foto's © Will Burrard-Lucas

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta