Optische illusie – Kat heeft gat in buik

Optische illusie – Kat heeft gat in buik

Nadja Geskus 1958
Optische illusies zie je vaak in grafische afbeeldingen voorbij komen, maar in het echte leven zie je ze veel minder en dat maakt het extra leuk als je er één tegenkomt. Japanse fotograaf Hanamomo fotografeerde deze kat die er vreemd uit ziet als hij in de woestijn loopt.

Hanamomo

Een Japanse fotograaf, en duidelijk kattenliefhebber, genaamd Hanamomo heeft een bijzonder raadsel gefotografeerd in de Arabische Emiraten woestijn. De kat, die bekend staat als ‘Okaachan’ of ‘Momma’, is meestal wit, maar heeft een aantal duidelijke markeringen, met inbegrip van een aantal vlakken die precies dezelfde kleur hebben als het zand in de woestijn.

Holle kat

Eén van die vlakken valt in het bijzonder op, omdat het zandkleurige vlak op de vacht, voor een deel omringt is met een vlak van zwart haar. Het effect is dat de twee vlakken een cirkel vormen, ofwel een schaduwrijk gat. Als je de kat vanaf een bepaalde hoek bekijkt, zoals in de foto’s van Hanamomo, lijkt het net alsof de lap haar, gecombineerd met het zand, een gat in de kat is. De kat lijkt hol. Het vreemde effect heeft mensen uit de hele wereld bereikt en is sindsdien al duizenden keren geretweet.  Als je de vlek recht van voren bekijkt verdwijnt het optische illusie effect een beetje, maar het blijft een grappig patroon wat in dat geval een beetje op een cirkeldiagram lijkt.

Dit is een goed voorbeeld van de tip van de dag van 29 mei. Overal om je heen zijn interessante dingen, je moet er alleen wel naar kijken!

Optische illusie – Kat heeft gat in buik

Optische illusie – Kat heeft gat in buik

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja