Opname-programma's

jesse kraal 4150
Een camera kun je instellen op verschillende programma's. Deze programma's bepalen welke instellingen door de camera gedaan worden en welke instellingen je zelf kunt aanpassen. De P, A, S en M-stand hebben bijna alle camera's (al is de benaming soms net iets anders).

Op de meeste geavanceerde camera's vind je een speciale draaiknop waarmee je het opname-programma kunt instellen, bij sommige andere modellen zit deze 'knop' verwerkt in het camera-menu. Naast verschillende automatische functies, zoals 'landschap', 'portret' en 'nachtopname' vind je daar vrijwel altijd ook handmatige en halfautomatische programma's.

Bij de meeste merken hebben deze de benaming P, A, S en M, maar ook M, Av, Tv, en P komen voor.

M – Volledig handmatig programma.

Bij dit opnameprogramma moet je alle instellingen handmatig instellen. Dit zijn onder andere de iso-gevoeligheid, diafragma en sluitertijd.

A of Av – Diafragmavoorkeuze

De letter A komt van het Engelse 'aperture', dat diafragma betekend. Je stelt zelf het gewenste diafragma in en de camera berekend vervolgens welke sluitertijd een goed belichte foto oplevert. Ook je iso-waarde zul je handmatig moeten instellen (al hebben steeds meer camera's een automatische iso-functie).

S of Tv – Sluitertijdvoorkeuze

Deze instelling is exact het tegenovergestelde van de diafragmavoorkeuze. Je stelt in dit geval de gewenste sluitertijd in en de camera berekent daar het juiste diafragma bij. De iso-waarde moet wederom handmatig worden ingesteld.

P – Automatisch programma

Als je de camera op de P-stand zet, regelt hij zelf het diafragma en de sluitertijd. Het grote verschil met de volledig automatische stand die veel camera's hebben, zijn de overige instellingen die je wél kunt veranderen. Hieronder vallen onder andere de iso-waarde, witbalans, de keuze van het scherpstelpunt.

PASM
De afkortingen en volgorde van de programma's verschillen soms, maar vrijwel elke gevanceerde camera heeft een P, A, S of M-stand

Camera's zonder (semi-)handmatige programma's

Er zijn ook camera's -meestal compactcamera's- waarbij je niet kunt kiezen uit handmatige of half-automatische opnameprogramma's. Vaak kun je dan wel kiezen voor diverse 'scene's'. De camera past zijn instellingen dan aan op het onderwerp dat je aan het fotograferen bent, bijvoorbeeld sneeuwlandschappen, portretten of nachtfoto's.


afbeelding van jesse kraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Jesse (26) is naast zijn werk als redacteur bij DIGIFOTO ook zelfstandig fotograaf. Je kunt rustig stellen dat fotografie, zowel digitaal als analoog, zijn passie is.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Bekijk alle artikelen van Jesse