Open brief: fotojournalisten en filmmakers eisen versleutelde camera’s

Open brief: fotojournalisten en filmmakers eisen versleutelde camera’s

Fabienne Keijzer 569
De bestanden op je computer of smartphone kunnen versleuteld worden opgeslagen. Op deze manier zijn je bestanden extra beveiligd met een wachtwoord. Maar bij foto- en videoapparatuur is dit op dit moment niet mogelijk. Ruim 150 fotojournalisten en filmmakers laten in een open brief aan de grootste cameraproducenten weten dat ze ook versleuteling willen op hun camera.

Camera’s ingenomen bij de Canadese grens

Enige tijd geleden werd fotojournalist Ed Ou staande gehouden bij de Canadese grens. Hij was op weg naar een Standing Rock protest tegen oliepijplijn door het leefgebied van de Sioux-Indianen zal gaan lopen. Bij de grens werden zijn camera’s en telefoon ingenomen voor nader onderzoek. Al zijn documenten en bestanden werden gekopieerd, daarvoor zat hij zes uren vast.

Open brief

Het bovenstaande voorval was één van de aanleidingen dat 150 fotojournalisten en filmmakers een open brief hebben gestuurd aan de grootste spelers op de cameramarkt. Ze vragen in de brief naar versleutelde camera-apparatuur.  De brief is verstuurd vanuit de Freedom of the Press Foundation en is ondertekend door prijswinnende foto- en videografen.  In de brief, die is verstuurd aan Canon, Nikon, Sony, Fujifilm en Olympus, staat dat encryptie nodig is om de persoonlijke veiligheid van fotojournalisten en filmmakers te beschermen, en die van hun bronnen. De brief benadrukt dat het vreemd is dat bijna alle technologieën tegenwoordig beschikken over de mogelijkheden tot encryptie. Ze laten daarom ook weten dat het vreemd is dat dit nog niet kan op een foto- en videoapparatuur.

Reactie Nikon

Nikon heeft gereageerd op de open brief met een statement. Het bedrijf zegt “altijd te luisteren naar de veranderende markt en feedback van fotografen mee te nemen, en doorgaan met het evalueren van producten, zodat deze het beste aansluiten op de wensen en behoeften van gebruikers.” Of encryptie in de nabije toekomst mogelijk gaat zijn in camera-apparatuur is niet duidelijk.

Hieronder is de volledige brief van de Freedom of the Press Foundation te lezen:

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne