Opdracht: Fotograferen in je kamer

Opdracht: Fotograferen in je kamer

Senta Bemelman 383
Op sommige momenten kan creativiteit ver te zoeken zijn. Leer met nieuwe ogen naar je omgeving kijken en verander je woon- of slaapkamer om tot een interessante fotografielocatie.

Niet op ieder moment kunnen ideeën boven komen. Vaak is de motivatie om te fotograferen aanwezig, maar ontbreekt de inspiratie. Hierdoor weet je niet wat je in beeld wil brengen. Gelukkig kun je met een simpele fotografie-opdracht jezelf trainen om in elke ruimte goede onderwerpen te vinden.

Zoek

Ga op zoek naar opvallende elementen in de kamer waarin jij je begeeft. Zoek bijvoorbeeld vijf tot zes onderwerpen die je in beeld brengt. Geef jezelf een tijdslimiet, van bijvoorbeeld een uur, om jezelf aan te zetten tot het sneller kiezen van onderwerpen. Maak verschillende soorten foto’s en wissel af tussen totaal, medium en close-up opnamen. Varieer ook in hoogte en kies zowel hoge als lage standpunten.

Video

Deze opdracht kun je ook met videografie uitvoeren. Maak een korte video in dezelfde ruimte, zonder belichtingsaccessoires. In de onderstaande video zie je een inspirerend  voorbeeld.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta