Op vakantie met een rugzak vol camera-apparatuur

Op vakantie met een rugzak vol camera-apparatuur

Fokelien Broekstra 880
De vakantie is voorbij, maar nu komt de tijd van de foto’s bekijken en bedenken wat je volgend jaar anders kan gaan doen. Veel fotografen nemen een zware tas mee, om niks te hoeven missen als ze onderweg zijn. Ze willen alles vastleggen wat ze tegenkomen.

Veel mensen kennen het beeld van de Japanners in Amsterdam. Met grote rugtassen vol handige fotografiesnufjes. De een houdt het bij een compactcamera, de ander heeft zijn hele fotografie catalogus mee, want iets missen kan toch echt niet! 

Focus

Bedenk jij van tevoren wat voor foto’s je gaat maken? Kies je voor details, landschappen of juist de familieportretten? Het is belangrijk dat jij, voordat je op pad gaat, weet wat je kan fotograferen. 

Zorg ervoor dat jij je focust op één soort fotografie. Als je alle soorten fotografie door elkaar doet, blijf je lenzen wisselen, instellingen aanpassen etc. Dit kan zorgen voor verkeerde camera-instellingen en dus mislukte foto’s. Om dit te voorkomen, adviseren we je dus jezelf op 1 soort fotografie te richten.

Tas

De meeste fotografen nemen altijd een tas mee met handige accessoires, denk aan een extra batterij, een droogdoek , een telelens, een groothoek en een portretlens. Een cameratas weegt al snel 15 kilo! Dit is natuurlijk lastig om mee te slepen als je een lange wandeling gaat maken. Doordat jij je focust op 1 manier van fotograferen hoef je dus maar 1 of 2 lenzen mee te nemen. Ga je de hele dag landschappen fotograferen, zoals de fotograaf van onderstaande foto, dan hoef je bijvoorbeeld geen telelens mee te nemen. Door prioriteiten te stellen zal jouw tas lichter worden, ook zul je makkelijker terugvinden wat je nodig hebt.

Verschillende merken camera's hebben ook een 18-105mm lens. Dit is natuurlijk een mooie oplossing van het lenzenoverschot. Hierdoor heb je een groot bereik en kun je met je camera alsnog veel verschillende foto's maken.

Vakantiegezelschap

Ga jij op vakantie met een groep vrienden of juist met je familie, vergeet niet dat ook zij willen dat jij aandacht aan hun besteed. Sta jij de hele dag met een camera voor je neus en loopt de rest een beetje achter jou aan. Dan is het slim om ook hun tegemoet te komen en naar hun wensen te luisteren, want misschien willen ze wel een foto hebben zoals Tonny Eenkhoorn heeft gemaakt. Hierdoor is de vakantie voor iedereen leuk en ben jij niet de hele dag, de fotograaf.

Welke tip geef jij om de vakantiefoto’s beter te kunnen laten lukken?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van Tonny Eenkhoorn

Wat leuk om mijn foto hier tegen te komen.
Dankjewel!
Hart. groet
Tonny