Op locatie: Gebruik wind in jouw voordeel

Op locatie: Gebruik wind in jouw voordeel

Senta Bemelman 506
Stormachtig weer op de dag van een fotoshoot op locatie is een nachtmerrie voor veel fotografen. Maar leer met de elementen werken en gebruik wind in jouw voordeel als fotograaf! Lees hoe je dat doet.

Fotoshoots plan je meestal ruim van tevoren. Je weet echter pas wat voor weer het wordt op een korte termijn. Laat je niet ontmoedigen wanneer er een harde wind staat en jij op locatie portretfoto’s mag maken.

Voorbereiding

Let op welke fotografie-accessoires je meeneemt. Laat bijvoorbeeld jouw reflectiescherm thuis, dit vangt snel wind. Neem een extra assistent mee om eventueel de lichtstandaard vast te houden. Je kunt deze ook op hun plaats houden middels zandzakken. Vul zakjes met zand om fotografie-accessoires te verzwaren, zodat deze niet wegvliegen bij de eerste windvlaag.

Neem ook voldoende make-up en haarproducten mee voor het model. Door harde wind kan het haar bijvoorbeeld helemaal door de war raken of krijgt zij traanogen.

Verwijder stof

Door de harde wind kunnen stofdeeltjes in jouw camera terechtkomen. Neem bijvoorbeeld een kleine Rocket Blower mee om het stof uit jouw lens of body te verwijderen. Controleer voordat je gaat fotograferen eerst of er niet mogelijk al stof op de sensor aanwezig is. Lees hier hoe je dat herkent.

Benadrukken

Je kan de motie die ontstaat door wind benadrukken door kleding en poses. Transparante, zwierige stoffen werken erg goed. Kies bijvoorbeeld niet een ontzettend strak jurkje, waarvan de stof minimaal beweegt.

Laat jouw model kleurpoeder te gebruiken om poses te accentueren. Door de wind wordt dit mooi door het beeld geblazen. Bescherm jouw lens door een doorzichtig filter erop te plaatsen, hierdoor komt de kleurstof niet direct op jouw lens terecht. Lees ook meer tips over fotograferen in de wind. 

Ook bij een studioshoot kan een wind-effect jouw foto interessant maken!

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta