Onthoud snel de reeks f-stops (video)

Onthoud snel de diafragmareeks (video)

Senta Bemelman 525
Het diafragma is een belangrijk onderdeel van de belichting. Hierbij zijn f-stops belangrijk. Maar deze onthouden kan lastig zijn. Met deze video wordt dat een fluitje van een cent.

De term diafragma kom je regelmatig tegen als beginnend fotograaf. Dit si een van de basiscomponenten van de belichting. Lees ook meer over de belichtingsdriehoek om de basis van de belichting te begrijpen. In deze video’s leer je meer over de werking van f-stops en hoe je de reeks beter kan onthouden.

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Diafragmareeks

Bij het kiezen van een diafragmagetal heb je keuze uit een reeks cijfers. Hoe kleiner het getal, hoe verder het diafragma open staat. Hierdoor komt meer licht op je sensor terecht wanneer je met een klein diafragmagetal fotografeert. Ook krijg je met een klein diafragmagetal een wazigere achtergrond omdat je daardoor weinig scherptediepte hebt. De diafragmareeks zijn de diafragmagetallen waarmee je kunt fotograferen. Vond je de onderstaande video niet handig, dan kun je ook dit simpele ezelsbruggetje gebruiken om de reeks uit je hoofd te leren. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta