Onmisbare fotografie-accessoires bij Urbex-fotografie

Onmisbare fotografie-accessoires bij Urbex-fotografie

Senta Bemelman 843
Bij Urbex-fotografie ga je op zoek naar verlaten gebouwen en terreinen. Dit levert spannende foto’s op. Maar vergeet deze handige fotografie-accessoires niet.

Urbex

Bij Urbex-fotografie staat verlatenheid en verval centraal. Prachtige kamers bekleed met mos, in huizen waar ooit families woonden. Je kan door middel van dit soort fotografie goed een verhaal vertellen. Let echter wel op dat je niet overal naar binnen gaat. Lees hier met welke regels je rekening moet houden als Urbex-fotograaf. Ga je op avontuur voor een paar mooie Urbex-foto’s? Dan heb je baat bij de onderstaande fotografie-accessoires.

Filter

Zorg dat je een transparant of UV-filter op je lens plaatst ter bescherming. Vervallen of verlaten gebouwen zijn vaak stoffig, waardoor de kans groot is dat stofdeeltjes op jouw lens terecht komen. Zorg dat het filter goed schoon is en neem ook een lensdoekje of lenspen mee om het filter tussen het fotograferen door schoon te maken. Hierdoor voorkom je dat jouw foto geen goede focus heeft of dat vlekjes zichtbaar zijn.

Statief

Een statief in een onmisbaar accessoire bij Urbex-fotografie. Omdat je vaak op plekken met weinig licht fotografeert, bijvoorbeeld wanneer je in een oud gebouw bent, is het handig om een statief mee te nemen. Hierdoor kun je met langere sluitertijden werken en verklein je de kans op (bewegings)onscherpte. Als je een lange sluitertijd gebruikt, wordt je  sensor langer blootgesteld aan licht. Omdat het onderwerp dat je fotografeert stil staat bij Urbex-fotografie is het ook mogelijk om met een lange sluitertijd te fotograferen.

Fotografiepartner

Het laatste element dat niet mag ontbreken is eigenlijk geen fotografie-accessoire, maar wel een onmisbaar onderdeel. Neem een fotografiepartner mee op pad. Dit is niet alleen leuker maar ook beter voor je eigen veiligheid. Soms kunnen oude gebouwen gevaarlijk zijn en houten vloeren bijvoorbeeld doorzakken. Wees altijd voorzichtig tijdens het fotograferen. Door samen op pad te gaan met een goed opgeladen telefoonaccu, kun je direct alarm slaan bij ongevallen. Mocht je geen fotografiepartner hebben die beschikbaar is, stel dan altijd iemand op de hoogte van je fotografielocatie en wanneer je klaar bent.

Telefoon

Je telefoon is niet alleen handig om alarm te slaan, maar ook vanewege de zaklamp- en GPS-functie. Neem ook een opgeladen powerbank mee om je telefoon tussendoor op te laden. 

EHBO-kit

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Neem altijd een kleine EHBO-kit mee in je cameratas. Zo kun je direct handelen bij ongelukkige situaties. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta