Onderwaterfotografie: Vissen fotograferen op vakantie

Onderwaterfotografie: Vissen fotograferen op vakantie

Senta Bemelman 507
Ga je binnenkort op zonvakantie naar een ver land met een prachtige zee? Gebruik deze tips en voorbeelden als inspiratiebron voor mooie visfoto's!

Vissen zijn erg leuk om naar te kijken, en om te fotograferen. Met de juiste apparatuur en techniek kun je mooie visfoto’s maken! Leer hoe je hier zelf mee aan de slag kunt. Onderwaterfotografie is geen makkelijke tak binnen de fotografiewereld. Zorg dat je eerst de basistechnieken van de belichting, zoals de belichtingsdriehoek onder de knie hebt.

Onderwater

Ga je op vakantie naar een zonnige bestemming met een mooie zee? Dan is een onderwaterhuis een goede overweging. Dit is een omhulsel voor jouw camera, die ervoor zorgt dat er geen water bij je camera kan komen. In de onderstaande video zie je nog meer handige tools die je kunt gebruiken tijdens het fotograferen onderwater. In het begin is het handig om eerst te wennen aan onderwaterfotografie en is een onderwaterhuis voldoende. Zorg ook dat je een goede training krijgt op het gebied van duiken. Wanneer je voldoende ervaring hebt, kun je beginnen met fotograferen. Begin met een waterproof wegwerpcamera wanneer je niet direct het aandurft om je camera mee onderwater te nemen of als je nog geen onderwaterhuis wil aanschaffen.

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen. 

Instructeur

In een vreemd land is het altijd een verstandig plan om met een instructeur op pad te gaan. Hij of zij weet (in de meeste gevallen) waar het veilig is om te duiken. Je wil liever niet verrast worden door gevaarlijke dieren. Wees ook tijdens het fotograferen zelf alert. Vissen zijn schuwe dieren. Benader ze voorzichtig tijdens het fotograferen. Respecteer de natuur en ga geen dieren opjagen of rotsen verplaatsen wanneer je op de bodem bent.

Onderzoek

Doe van tevoren onderzoek naar de omgeving waar je heen gaat en wat voor soort vissen je kunt verwachten in dit gebied. Leer over het gedrag van de vissen zodat je weet waar je ze in het water kunt verwachten. Heb tijdens het fotograferen geduld wanneer er misschien geen vissen te bekennen zijn. Soms is het ook een kwestie van geluk als je net een prachtige school vissen voorbij komt.

Voorbeelden

Bekijk hieronder nog meer mooie voorbeelden en ga geïnspireerd op reis!  

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta