Omgaan met angst als fotograaf

Omgaan met angst als fotograaf

Senta Bemelman 360
Wanneer je net begint met fotograferen kan dit vaak angst oproepen. Leer hoe jij als fotograaf kan omgaan met de angsten waar je mogelijk last van hebt.

Angst en creativiteit gaan niet hand in hand. Je kan bijvoorbeeld afgeleid raken door angstige gedachten wanneer je fotografeert. Dit wakkert onzekerheid aan, waardoor je afgeleid raakt bij het maken van foto’s. Uiteindelijk tast dit ook je creativiteit aan omdat je daardoor minder risico’s neemt en bezig bent met andere zaken zonder artistiek doeleinde.

Ted Forbes

Fotograaf Ted Forbes spreekt in de video’s op zijn YouTube-kanaal The Art of Photography over de meest uiteenlopende onderwerpen op het gebied van fotografie. In de onderstaande video gaat hij dieper in op de angsten waar fotografen mee kunnen kampen. De video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

Uitdagingen aangaan

Angst is een normale emotie om als fotograaf te hebben. Fotografie is een vorm van zelfexpressie. Kritiek kan daardoor pijnlijk zijn omdat het persoonlijk hard aan komt. Werk eraan om allereerst je angsten te herkennen. Investeer tijd in het ontwikkelen van zelfvertrouwen op persoonlijk en creatief vlak.

Van welke angsten heb jij als fotograaf last?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta