Olympus Tough TG-1 iHS

Olympus Tough TG-1 iHS: waterdicht en lichtsterk

jesse kraal 2581
Olympus heeft een nieuwe onderwatercamera gepresenteerd. Op zich niets bijzonders, maar wat de Tough TG-1 speciaal maakt is het lichtsterke zoomobjectief. Zeker onderwater kan een tekort aan licht een probleem zijn, maar dat is nu dus verleden tijd.

Had Olympus' vorige Tough-topmodel nog een objectief met een grootste lensopening van f/3.9, de Tough TG-1 laat een stuk meer licht door met zijn f/2.0-objectief.Je kunt daardoor met veel minder licht fotograferen zonder direct de iso-waarde te hoeven opschroeven. Een andere primeur voor een onderwatercamera is de mogelijkheid om losse voorzetlenzen te monteren. Je hebt de keuze uit een fish-eye- of teleconverter, beide waterbestendig. Hoe logisch de combinatie onderwater en fish-eye ook mag klinken, we zagen dit nog niet eerder op een compactcamera.

TG-1

De diepte in

De 12-megapixelcamera kun je maximaal twaalf meter de diepte in nemen. Wil je dieper, dan kun je een losse onderwaterbehuizing aanschaffen. Behalve tegen vocht, kan de Tough TG-1 ook tegen vrieskou (maximaal -10 graden Celsius) en tegen een val vanaf maximaal twee meter hoogte. Prima voor foto's van je actieve vakantie dus.

Optimaal

Olympus geeft de camera een zogenaamde backlit-sensor met, een type beeldchip dat beter presteert bij weinig licht. De camera heeft 4x zoom, de groothoek bedraagt 25mm, de maximale telestand 100mm (kleinbeeldequivalent). Diverse slimme standen zorgen er voor dat de camera de optimale instellingen kiest in uiteenlopende situaties. Foto's opslaan gebeurt automatisch in jpg, raw behoort niet tot de mogelijkheden.

TG-1

Bewijs in full hd

Filmen kan de nieuwe Olympus in full hd, ideaal om het bewijs te leveren dat je ├ęcht oog in oog zwom met een haai. Een geavanceerde beeldstabilisatie zorgt er voor dat de angstrillingen in zo'n geval niet terug te zien zijn in de opname. Natuurlijk werkt de stabilisatie ook tijdens het fotograferen.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Olympus ligt vanaf half juni in de Nederlandse winkels, de adviesprijs bedraagt 429 euro.

TG-1

afbeelding van jesse kraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Jesse (26) is naast zijn werk als redacteur bij DIGIFOTO ook zelfstandig fotograaf. Je kunt rustig stellen dat fotografie, zowel digitaal als analoog, zijn passie is.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Bekijk alle artikelen van Jesse