Olympus Stylus 1s: Compactcamera met luxe uiterlijk

Olympus Stylus 1s: High-end compactcamera met luxe uiterlijk

Thomas 1667
Olympus introduceert de Stylus 1s, een compactcamera met het uiterlijk van de duurdere OM-D-serie van de fabrikant. Het toestel komt met een 12-megapixelsensor, 10,7x optische zoom en een grote elektronische zoeker. Volgens Olympus kan de camera de strijd aan met instap-spiegelreflexcamera's.

Wat uiterlijk betreft, heeft de Olympus Stylus 1s veel weg van het vlaggenschip van Olympus, de OM-D E-M5 Mark II. Onder de motorkap is de Stylus 1s iets minder spectaculair uitgerust, al heeft het toestel wel een elektronische zoeker met een indrukwekkend hoge resolutie van 1,44 miljoen beeldpunten.

12-megapixelsensor, 28-300mm f/2.8

De Stylus 1s is uitgerust met een 12-megapixelsensor. Deze sensor (1/1.7-inch) is een stukje groter dan wat je in de meeste compactcamera's vindt. Dit moet zorgen voor betere beeldkwaliteit en presetaties bij weinig licht. Het lichtsterke 10.7x-zoomobjectief heeft een bereik van 28 tot 300mm, met een diafragmaopening van f/2.8 over het hele bereik. Olympus vergelijkt de beeldkwaliteit van de Stylus 1s met die van instap-spiegelreflexcamera's.

Scherpstellen kan vanaf 80 cm in de 300mm-stand, ook is er een 5cm Super Macro Mode aanwezig. Het objectief is voorzien van optische beeldstabilisatie. Fotograferen kan in jpg en raw-formaat. Zo kun je ook je foto's nabewerken met je favoriete software. Je krijgt elf Art Filters en vijf Art Effects tot je beschikking.

Naast de normale fotofuncties, kan de Stylus 1s gebruikmaken van intervalopnames om timelapse-films te maken.

Filmfunctie

Met de Olympus Stylus 1s kun je filmen in full-hd-resolutie, dit doet de camera met 30 beelden per seconde. Dit is voldoende voor vloeiend beeld. Wil je je films in slowmotion kunnen afspelen, dan gaat de resolutie omlaag en gaat de beeldkwaliteit dus achteruit. Geluid wordt opgenomen met een interne microfoon.

Wifi

Via Olympus Image Share  en een wifi-verbinding kun je je foto's direct delen op social media. Ook is het mogelijk om de camera van afstand te besturen vanaf je smartphone.

Prijs en beschikbaarheid

In de zomer van 2015 moet de Olympus Stylus 1s in de winkels liggen. Het nieuwe toestel krijgt een adviesprijs van 499 euro.

afbeelding van Thomas

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas

afbeelding van Peter Heins

Ik heb net de Stylis 1 gekocht. Fantastische camera. Zelfs bij ISO 1000 bijna geen ruis te zien. Echt een aanrader. Ik heb hem gekocht vooral voor vakanties. Hij past in je jaszak. Sport gaat ook goed met 7 fps. Lichtsterke lens. en degelijk gebouwd.