Onderwaterselfies maken?

Olympus presenteert twee nieuwe compactcamera's met unieke functies

Redactie 1865
Olympus brengt twee nieuwe compactcamera's op de markt. De nieuwe Olympus TG-850 is geen watje: de camera kan prima tegen water, stof, kou en schokken. De Olympus SP-100EE is met z'n 50x optische zoom geschikt om onderwerpen dichterbij te halen en beschikt over een bijzondere kaderingsassistent.

De Olympus TG-850 komt uit de 'Tough'-serie van Olympus. Dit houdt in dat de camera het prima uithoudt onder moeilijke omstandigheden. Stof is geen probleem, het toestel overleeft een val van 2.1 meter hoogte en kan temperaturen tot -10 graden aan. Ook kun je de camera mee onder water nemen: tot 10 meter is de Olympus Tough TG-850 waterdicht. Perfect voor watersport, snorkelen en ondiepe duiken.

Wat nieuw is aan dit model, is het kantelbare scherm. Dit is de eerste onderwatercamera die die functie heeft. Het is erg handig om onder water de camera ook onder een hoek te kunnen gebruiken. En wie wil er nou niet de perfecte onderwaterselfie maken? Met 21mm groothoek wint dit model 4mm op zijn voorganger. Dat lijkt misschien niet veel, maar aan de groothoekkant is het een belangrijk verschil. Zo kun je bijvoorbeeld nog dichter op de actie komen (leuk voor sportfoto's en filmpjes).

Met 16.8 megapixels, beeldstabilisatie en een snelle autofocus en nieuwe beeldprocessor heeft de camera alles wat je van een compact verwacht. Daarnaast kun je ook in full-hd filmen en heeft deĀ  Olympus Tough TG-850 creatieve functies zoals filters waarmee je de foto's in de camera al kunt bewerken en de intervalopname waarmee je een aantal foto's vlak achter elkaar kunt maken.

Tough TG-850

Olympus SP-100EE 'Eagle Eye'

De Olympus SP-100EE is de nieuwste telg uit de 'traveller'-serie van het merk. Met 50x optische zoom (24-1200mm) kan je onderwerpen heel dichtbij halen. In de praktijk merk je dat het vaak lastig is om op een klein onderwerp op afstand (een sporter bijvoorbeeld, of een vogel) te richten. Deze camera heeft daar een handige functie voor, de 'dot-sight' kaderingsassistent: een richtkijker. Als je deze functie inschakelt, wordt er op een doorzichtig paneel in de pop-upflitser een rood puntje geprojecteerd. Zo kun je makkelijk de camera op je onderwerp richten, ook als het snel beweegt of ver weg is.

Olympus SP-100EE target

Ook heel dichtbij is geen probleem voor de Olympus SP-100EE: met de macromodus is het mogelijk om onderwerpen vanaf een centimeter afstand te fotograferen. Net als de TG-850 heeft de SP-100EE een 16.8-megapixelsensor, beeldstabilisatie die je helpt om ook onderwerpen ver weg scherp op de foto te krijgen en een full-hd-filmfunctie.

Olympus SP-100EE

De Olympus SP-100 EE heeft een elektronische zoeker met hoge resolutie. Je hoeft niet te fotograferen via het schermpje, maar kunt door de zoeker kijken om een beter beeld van de situatie te krijgen. Zeker bij zonlicht is dit een voordeel boven het scherm achterop. In de zoeker kun je het resultaat van de verschillende creatieve filters en effecten zien, voordat je de foto gemaakt heb.

Olympus SP-100EE

De camera's zijn vanaf maart 2014 verkrijgbaar, de adviesprijs voor de Olympus TG-850 is 299,99 euro, de Olympus SP-100EE gaat 399,99 euro kosten.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie