Olympus introduceert OM-D E-M5 Mark II

Julian 857
Olympus kondigt een nieuwe compacte systeemcamera aan met geavanceerde vijf-assige beeldstabilisatie. De Olympus OM-D E-M5 Mark II heeft een 16-megapixelsensor, maar kan ook 40-megapixelfoto's maken dankzij een uniek systeem waarbij meerdere foto's gecombineerd worden tot een opname met hoge resolutie.

De Olympus OM-D E-M5 Mark II is een compacte systeemcamera met verwisselbare lenzen. Het toestel beschikt over een micro four thirds-sensor met resolutie van 16 megapixels, die ook bij weinig licht voor goede beeldkwaliteit zorgt.

Het is de opvolger van de Olympus OM-D E-M5, net als die camera beschikt het nieuwe model over geavanceerde vijf-assige beeldstabilisatie. Olympus heeft het systeem nog beter gemaakt: je kunt nu uit de hand fotograferen met sluitertijden die vijf stops langzamer zijn dan zonder beeldstabilisatie nodig is.

OM-D E-M5 Mark II

De stijlvolvolle behuizing - verkrijgbaar in zwart en zilver - is voorzien van veel instelknoppen en een kantelbaar touchscreen. Ook beschikt de camera over een elektronische zoeker met hoge resolutie die haarscherp beeld geeft.

Ook werkt de beeldstabilisatie tijdens het filmen. Het maken van stabiele video's is daarmee kinderspel. Het maakt niet uit welke lens je gebruikt, de beeldstabilisatie werkt altijd. Olympus heeft de filmfunctie van de OM-D E-M5 Mark II flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Je hebt meer instelopties en de kwaliteit is verbeterd. De maximale resolutie bedraagt 1080p.

Olympus brengt de OM-D E-M5 Mark II eind februari op de markt. De camera kost 1099 zonder lens. Er komen diverse kits beschikbaar inclusief lens, vanaf 1299 euro.

Kijk voor meer informatie op de website van Olympus Nederland.

Lees hier het volledige persbericht:

De nieuwe OM-D E-M5 Mark II verandert een veelvuldige bekroonde fotocamera in een geavanceerde tool voor liefhebbers van creatieve fotografie en video, met de professionele uitstraling van topapparatuur. De eerste generatie E-M5 gaf ambitieuze fotografen de mogelijkheid om moeiteloos de kwaliteit van een D-SLR te evenaren – zonder gebruik van een statief of extra apparatuur. Belangrijk hierbij was het lichtgewicht en compacte ontwerp en het unieke 5-assige beeldstabilisatiesysteem. Olympus heeft dit systeem verder doorontwikkeld voor de E-M5 Mark II, die nu beschikt over de krachtigste stabilisator ter wereld. De compensatie voor camerabewegingen staat gelijk aan een 5 stappen snellere sluitertijd, en dat vertaalt zich in geweldige resultaten bij weinig licht. En ook de kwaliteit van de weersbestendige OM-D-behuizing is van een ongekend niveau.

Dankzij de ongeëvenaarde beeldstabilisator en het solide, compacte ontwerp kunnen veeleisende filmmakers nu ook buiten en onder de meest uiteenlopende omstandigheden, vanuit de losse hand prachtige en haarscherpe opnamen maken zonder dat ze extra apparatuur – en gewicht – mee hoeven te nemen. De nieuwe OM-D Movie Mode ondersteunt meerdere videoframerates en Full-HD-video tot 77 Mbps, en de zeer gebruiksvriendelijke knoppen maken dat je nog sneller een indrukwekkend verhaal vertelt. Het draai- en kantelbare lcd en de grote elektronische zoeker geven de gebruiker altijd een scherp en helder beeld, en met een keuze uit meer dan 40 verwisselbare ZUIKO-objectieven zijn de resultaten altijd spectaculair; zelfs bij de nieuwe opnamefunctie voor een gecombineerde hoge-resolutie-opnamen van maar liefst 40 megapixels. Het nieuwste model in de succesvolle Olympus OM-D-serie zal vanaf eind februari 2015 verkrijgbaar zijn voor € 1099 (prijs van een losse body).

De nieuwe camera zal ook in diverse kits worden aangeboden in combinatie met een objectief (de kitprijzen beginnen bij €1299). Net als elke nieuwe camera van Olympus wordt de OM-D E-M5 Mark II aangeboden met een extra garantie-uitbreiding van 6 maanden indien de camera online wordt geregistreerd via MyOlympus.

Geen bewogen beelden

Wanneer u de E-M5 Mark II oppakt, voelt de behuizing van een magnesium-legering heel solide en stabiel aan, ook al is dit model relatief licht in vergelijking tot een D-SLR-camera (de body weegt slechts 417 g). De Mark II mag zelfs de meest stabiele camera ter wereld worden genoemd dankzij het krachtigste 5-assige beeldstabilisatiesysteem ter wereld*. De nieuwe, doorontwikkelde versie van deze geweldige Olympus technologie gaat camerabewegingen tegen in vijf richtingen, en behaalt zo het equivalent van een 5 EV-stappen snellere sluitertijd*. Doordat het systeem in de body van de camera is ingebouwd werkt het bovendien met elk aangesloten objectief. En zelfs bij weinig licht en bij gebruik van een telefoto-objectief, dat de effecten van een trillende hand vaak vergroot, zorgt het 5-assige stabilisatiesysteem voor haarscherpe beelden. Ongeacht of het gaat om foto- of video-opnamen; in beide gevallen is de beeldkwaliteit beter dan die bij grotere en zwaardere D-SLR-camera's.

Ideaal formaat

Een ander pluspunt van het 5-assige beeldstabilisatiesysteem van Olympus is dat u licht bepakt op reis kunt. Een van de grote voordelen van de spiegelloze Micro Four Thirds-standaard is het kleinere formaat en lichtere gewicht van de camera, zeker in vergelijking tot de meeste D-SLR-camera's. Het 5 assige beeldstabilisatiesysteem geeft de nieuwe E-M5 een nog grotere voorsprong op de concurrentie doordat het de gebruiker in staat stelt om uit de losse hand haarscherpe foto's en filmopnamen te maken, zonder dat er een statief aan te pas komt. Bij het ontwerp van de E-M5 is duidelijk gestreefd naar een minimaal gewicht en formaat, en een maximale draagbaarheid. De stof- en spatwaterdichte en vorstbestendige behuizing van een magnesiumlegering maakt dat de camera overal kan worden gebruikt, en dus ook op plekken waar u met een grotere uitrusting het voorwerp zou kunnen verstoren.

Fantastische video

Doordat het uitstekende beeldstabilisatiesysteem van de E-M5 Mark II aparte en vaak zware stabilisatie-apparatuur overbodig maakt, kunnen filmmakers videobeelden opnemen met de kwaliteit die zo kenmerkend is voor de OM-D-serie. In de OM-D Movie Mode maakt de Mark II opnamen met een bitrate tot 77 Mbps en ondersteunt hij diverse 1080 Full-HD-formaten passend bij de framerate van uw keuze – 60p, 50p, 30p, 25p of het klassieke 24p dat veel wordt gebruikt door verhalende filmmakers. Het scherpstellen bij video-opnamen werkt heel eenvoudig via het kantelbare en aanraakgevoelige lcd van 7,6 cm.

Helder beeld

Wanneer u opnamen maakt vanuit ongebruikelijke hoeken, houdt u met dit draai- en kantelbare lcd met 1,04 miljoen pixels altijd perfect zicht op de situatie. Ook erg handig is de grote en heldere elektronische zoeker (2,36 miljoen pixels) die automatisch wordt ingeschakeld zodra u uw oog ervoor houdt. In de zoeker ziet u een duidelijk menu met de belangrijkste instellingen die u kunt aanpassen voor u de opname maakt.

40 Megapixel foto's

Een ander voordeel van het uiterst precieze 5-assige beeldstabilisatie-systeem van Olympus is de mogelijkheid om foto's met een extreem hoge resolutie te maken, die de normale capaciteit van de 16-megapixel LIVE MOS-sensor overtreft. Door de sensor tussen elke opname te verplaatsen in stappen van 0,5 pixel en vervolgens 8 losse opnamen te combineren tot één, zorgt de E-M5 Mark II voor een 40-megapixel beeld met geweldige details en een ongekende helderheid. De Olympus OM-D stond al bekend om zijn geweldige beeldkwaliteit en die is nu verder verbeterd. De Mark II maakt gebruik van dezelfde TruePic VII-processor als de toonaangevende OM-D E-M1.

Ergonomische indeling

De nieuwe OM-D E-M5 Mark II is het bewijs dat Olympus heel goed begrijpt wat een aantal andere camerafabrikanten niet lijkt te beseffen: dat technologie van wereldklasse voor de meeste amateurfotografen alleen maar voordeel biedt wanneer de knoppen en regelaars overzichtelijk zijn ingedeeld zodat men makkelijk van alle opties gebruik kan maken. En dat vereist oog voor detail. Olympus heeft de Fn-knoppen aan de bovenkant van de nieuwste OM-D geplaatst en de menuschakelaar is net iets groter dan voorheen. Beide zijn nu nog gemakkelijker en sneller te bedienen. Ook de snelheid van de autofocus is een goed voorbeeld van de kracht van de OM D. Het autofocussysteem werkt met 81 scherpstelpunten, presteert uitstekend bij weinig licht en maakt gebruik van een tracking-AF.

Spectaculaire effecten en functies

Hoewel de E-M5 Mark II uitzonderlijk klein en gebruiksvriendelijk is, zit hij boordevol handige mogelijkheden waarmee u creatief aan de slag kunt. Live Composite, waarbij meerdere opnamen in de camera worden gecombineerd, is ideaal voor tijdsopnamen waarbij de beweging van heldere voorwerpen wordt gevolgd, zoals sterren, vuurwerk en attributen voor lichtschilderingen. Ook is het mogelijk om opeenvolgende opnamen te maken met een snelheid van 10 fps en te profiteren van de sluitertijd van 1/16000. De ingebouwde Keystone-correctie zorgt voor de juiste beeldaanpassing bij Live View, zonder dat hiervoor een lensverschuiving over nadere verwerking vereist is. Met de creatieve filters kunt u tal van speciale effecten toepassen en dankzij de ingebouwde wifi-functie kunt u de Mark II vanaf afstand bedienen met uw smartphone. Ook kunt u opnamen via de telefoon en met behulp van Olympus OI.Share delen, en van een geotag voorzien, via sociale media. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de vele verbeteringen die de nieuwste generatie E-M5 maken tot de meest veelzijdige en ergonomisch doordachte camera's in hun soort.

Breed aanbod objectieven

Het brede aanbod verwisselbare objectieven is eveneens van grote waarde. Het maakt niet uit hoe ervaren of onervaren u bent als fotograaf: een investering in een objectief voor de OM-D is voor iedereen een aanrader. Het nieuwe model werkt met een uitgebreide serie van meer dan 40 Micro Four Thirds-objectieven en tal van andere accessoires.

Prijzen en data

De OM-D E-M5 Mark II body is verkrijgbaar vanaf eind februari, in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. Een losse body kost €1099 en er zijn verschillende kits verkrijgbaar met bepaalde M.ZUIKO-objectieven. Bijvoorbeeld met de snelle M.ZUIKO ED 12-50 mm 1:3.5-6.3 EZ in een zwarte uitvoering (€1299) of de nieuwe en uiterst compacte M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150 mm 1:4.0-5.6 II met geruisloze focus die de flexibiliteit biedt van zowel groothoek- als 10,7x tele-opnamen (€1499). Dit objectief is net als de E-M5 Mark II zelf stof- en spatwaterdicht. Alle kits worden geleverd met een batterij en oplader, en een afneembare stof- en spatwaterdichte FL-LM3 flitser die kan worden gebruikt voor bounce-opnamen.