NO GO! Fotograferen op de automatische stand in het donker

NO GO! Fotograferen op de automatische stand in het donker

Fokelien Broekstra 431
Als je voor het eerst een poging doet om in het donker te gaan fotograferen, kan het zijn dat je camera misschien nog ingesteld staat op de automatische stand. Wij leggen je uit waarom het niet handig is om de automatische stand van je camera te gebruiken in het donker.

Oplichten

Je camera bepaalt in de automatische stand de belichting voor jou. Omdat de camera niet weet wanneer het licht of donker is, worden al je foto’s automatisch overbelicht. De donkere sfeer gaat hierdoor verloren. Je foto probeert je foto als een overdagsituatie te belichten en dit kan nare gevolgen voor je foto hebben.

Manual of S-stand

De beste instellingen zijn om alles gewoon handmatig in te stellen of zelf te bepalen welke sluitertijd je gebruikt. De manual stand is in dit geval helemaal niet zo moeilijk. Zet je camera op statief en stel de sluitertijd zo laag mogelijk in. Daarna bepaal jij het diafragma en de sluitertijd. Experimenteer met de instellingen en leer de verschillende mogelijkheden kennen.

Onderwerpen

Het beste om te oefenen met je instellingen is om een verlicht pand of beeld bij jou in de buurt op te zoeken en hier gewoon te gaan experimenteren. Door vooral veel met je instellingen bezig te zijn leer je de mogelijkheden beter kennen.

Foto's: Fokelien Broekstra

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien