Nikon D5500: uitstekende beeldkwaliteit

Nikon D5500: Handig aanraakscherm, uitstekende beeldkwaliteit

Thomas 1833
Nikon brengt met de D5500 een compacte spiegelreflexcamera op de markt met een nieuw ontworpen behuizing. Daarnaast beschikt de camera over een uitstekende 24-megapixelsensor en een 3.2-inch aanraakscherm. Is dit de ideale camera om altijd bij je te hebben?

Het eerste dat opvalt aan de Nikon D5500 is het kleine formaat. Nikon heeft de behuizing opnieuw ontworpen en het resultaat is een kleine, lichte spiegelreflexcamera die zeer degelijk aanvoelt en lekker in de hand ligt. Dit heeft vooral te maken met de diepe grip die Nikon heeft ingebouwd, daardoor kun je het toestel stevig vastgrijpen en voelt het niet aan als een kleine camera. Wifi is ingebouwd in de behuizing. Download de Wireless Mobile Utilityapp op je smartphone of tablet (Android en iOS) en je kunt gemaakte foto's draadloos overzetten of je mobiele apparaat als afstandbediening gebruiken om foto's te maken. Je ziet dan op het schermpje van je telefoon of tablet wat de camera in beeld brengt.

Aanraakscherm

Op de achterzijde van de camera vinden we een kantelbaar 3.2-inch aanraakgevoelig scherm met meer dan een miljoen beeldpunten. Dit zorgt voor scherpe en heldere weergave, wat erg fijn is bij het terugkijken van je foto's of het instellen van de camera. Door het scharnier kun je gemakkelijk vanuit hoge of lage perspectieven fotograferen. De aanraakfunctie van het scherm kun je gebruiken voor verschillende doeleinden. Tijdens het fotograferen of filmen geef je met een tik aan waarop je wilt scherpstellen. Dat werkt veel sneller en intuïtiever dan draaien aan de knoppen. Als je een film opneemt, kun je zo ook aanwijzen welk object continu scherp moet blijven, zelfs als het beweegt. Verder kun je met het aanraakscherm simpel je camera instellen. Het scherm geeft grote iconen weer, waarmee je de sluitertijd en diafragma kunt bepalen. Er is ook zo'n icoon voor de iso-waarde, maar die werkt gek genoeg alleen als je op de i-knop drukt. Dan verschijnt er een snelmenu, wat je ook met je vingers kunt bedienen. Bij het terugkijken van je foto's werkt het aanraakscherm precies als een smartphone of tablet. Met een 'veeg' blader je door je foto's en door twee vingers van of naar elkaar te bewegen, zoom je in of uit.

Het scherm werkt snel en de bediening voelt meteen vertrouwd aan. Een andere handige optie is 'Aanraak-Fn'. Met deze functie kun je het scherm gebruiken als extra instelbare knop wanneer je door de zoeker kijkt. Stel: je hebt een mooie compositie gemaakt, maar je wilt scherpstellen op iets aan de rechterkant van het kader. Via 'Aanraak-Fn' kun je dan je scherpstelpunt veranderen door te vegen over het scherm, zonder je oog van de zoeker te halen. Het is in het begin een beetje wennen: je zit immers met je vinger tegen zowel je gezicht als het scherm te duwen. Echter, je merkt al snel dat het handiger werkt dan het kiezen van het scherpstelpunt met de druktoetsen achterop de camera.

Beeldkwaliteit

Nikon-sensoren staan bekend om hun indrukwekkende kleurweergave en behoud van details in schaduwen en lichte partijen en de Nikon D5500 is geen uitzondering. De camera levert scherpe, kleurrijke resultaten af en ook bij weinig licht zijn foto's nog steeds goed bruikbaar. Pas als je de iso-waarde opschroeft tot boven de 6400, komt er zichtbaar ruis in je foto's. Blijf je daaronder, dan kun je ook bij schemerlicht en binnenshuis fotograferen. Scherpstellen gebeurt snel en accuraat door het autofocussysteem. Om je beelden verder naar je hand te zetten, maakt de Nikon D5500 bovendien gebruik van Picture Control. Met dit systeem kun je zaken als scherpte, verzadiging en lokaal contrast instellen. Ook zijn er een aantal effect filters aanwezig, die je foto's meteen van een opvallende bewerking voorzien.

Snelheid

De Nikon D5500 fotografeert met maximaal vijf beelden per seconde. Een respectabele snelheid, al zijn veel compacte systeemcamera's in dezelfde prijsklasse nog wat sneller. Deze spiegelreflexcamera heeft echter een geavanceerd autofocussysteem met 39 scherpstelpunten, wat goed werkt voor het fotograferen van actie en sport. De camera kan snel bewegende onderwerpen goed bijhouden.


Testfoto

Filmfunctie

Filmen met een spiegelreflexcamera is tegenwoordig niet meer weg te denken. De Nikon D5500 heeft een ingebouwde fullhd-filmfunctie, die met 60, 25 of 24 beelden per seconde opneemt. Ook hier is de beeldkwaliteit uitstekend. Nikon komt filmmakers bovendien tegemoet door de D5500 uit te rusten met een 'gelijkmatig' (flat) kleurprofiel. Als je hiermee filmt, krijgen je films een laag contrast, waardoor meer detail wordt behouden. Dit is voor gevorderde filmmakers prettig, omdat het meer speelruimte tijdens het nabewerken oplevert. Wil je direct knallende resultaten uit de camera, dan is dat ook mogelijk door het contrast en de verzadiging te verhogen met de 'Picture Control'-instellingen. De D5500 heeft een ingebouwde stereomicrofoon, maar je kunt ook een externe microfoon aansluiten.

Conclusie

De Nikon D5500 weet met een uitstekende sensor, intuïtief aanraakscherm en puike filmfunctie op technisch vlak te overtuigen. Ook aan de buitenkant maakt de kleine camera indruk: door de goede grip die het nieuwe ontwerp oplevert, ligt de D5500 stevig in de hand. Je hebt totaal niet het gevoel dat je een kleine spiegelreflexcamera in je handen hebt. Tel daarbij de mogelijkheid om verschillende lenzen en accessoires te gebruiken op en je komt al snel tot de conclusie dat de Nikon D5500 een aanrader is voor iedereen die serieus met fotografie aan de slag wil.

Kenmerken

  • 24 megapixels
  • Compact ontwerp met stevige grip
  • Verwisselbare lenzen
  • Fotograferen met 5 beelden per seconde
  • 39 scherpstelpunten
  • 3.2-inch aanraakscherm met 'Aanraak-Fn'
  • Full-hd video

Prijs: € 929,- (inclusief 18-55mm kitlens)
Info: www.nikon.nl

afbeelding van Thomas

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas