Nieuw: Nikon D3200

Nikon D3200 kan foto's draadloos versturen

Julian 6175
Nikon heeft de D3200 aangekondigd. De nieuwe spiegelreflexcamera wordt gericht op beginnende fotografen. Je krijgt maar liefst 24 megapixels, zodat je grote afdrukken kunt maken en details uit je foto's kunt snijden. Opvallend nieuws is de mogelijkheid om met een wifi-accessoire foto's naar je tablet of smartphone te sturen.

De instapreflexen van Nikon worden goed verkocht. Het vorige model, de D3100, is volgens de fabrikant de best verkochte spiegelreflex van Europa. Dat model blijft overigens op de markt, naast de nieuwe D3200.

De Nikon D3200 komt ook in een rode uitvoering op de markt

Verbeterde hulpstand

Nikon maakt het beginners makkelijk met de hulpstand. Op de camera zitten diverse 'fotografielessen' ingebouwd. Met behulp van tekst en plaatjes wordt je stapsgewijs door het fotografieproces geloodst. Je hoeft de handleiding niet eens te lezen, alles wordt je op de camera uitgelegd.

24 Megapixels: voordeel en nadeel

Nikon heeft de D3200 héél veel pixels gegeven, 24 megapixels maar liefst. Concurrent Sony gebruikte eerder al zo'n sensor in haar duurdere modellen, de A65 en A77. Door de hoge resolutie kun je foto's erg groot afdrukken met behoud van detail of een flinke uitsnede maken en daar een goede afdruk van maken.

Het formaat heeft overigens ook nadelen, de bestanden worden erg groot. Zeker als je van plan bent in raw-formaat te fotograferen en die foto's wilt bewerken zul je een krachtige computer nodig hebben met flink wat geheugen. Je kunt overigens ook gewoon met minder megapixels fotograferen, maar dan moet je wel naar de jpg-stand schakelen.

Je kunt ook filmen met de D3200. In full-hd-resolutie (1920 x 1080) met maximaal dertig beelden per seconde. In resolutie van 1280 x 720 pixels kun je filmen met 50 of 60 bps, dat is beter voor het vastleggen van snelle bewegingen.

Draadloos beelden versturen

Een unieke mogelijkheid  van de nieuwe D3200 is het draadloos versturen van je foto's naar een smartphone of tablet. Daar heb je de WU-1a wifi-adapter voor nodig, die je voor 59 euro kunt kopen. Je steekt de adapter in je camera en via de gratis app op je Android-apparaat (iOs volgt later) kun je de foto's die je net gemaakt hebt bekijken.

Het is zelfs mogelijk de camera te bedienen vanaf je telefoon of tablet. Je ziet dan al voor het maken van de foto wat er in beeld komt (live view) en je kunt afdrukken met behulp van de app.

Verbeteringen

Het scherm van de Nikon D3200 is scherper geworden. Het heeft nu 920.000 beeldpunten ten opzichte van de 230.000 beeldpunten op de D3100. Dat zie je makkelijk terug, door de hogere resolutie worden foto's en het live beeld tijdens het fotograferen veel gedetailleerder weergegeven.

Prijs en verkrijgbaarheid

Vanaf 15 mei ligt de Nikon D3200 in de winkels voor een adviesprijs van 599 euro (zonder lens). De kit met 18-55VR kost 699 euro. De WU-1a wifi-accessoire kost 59 euro.