Nikon brengt handige allround zoomlens op de markt

Nikon brengt handige allround zoomlens op de markt

Senta Bemelman 974
Fotografeer je al enige tijd en ben je de kitlens ontgroeid. Probeer deze nieuwe allround 10–20mm f/4.5-5.6G VR lens!

Een nieuwe lens kiezen, is lastig. Vooral wanneer je op zoek gaat naar je allereerste lens, weet je niet echt waar je op moet letten. De namen van objectieven klinken erg ingewikkeld, maar zijn eigenlijk erg handig.

Hierin wordt onder andere de brandpuntafstand in millimeters opgenomen. Bij de lens van Nikon zie je dat dit twee cijfers zijn, dit betekent dat het een zoomlens is. Wanneer je niet komt in- en uitzoomen heet dit een primelens. Daarnaast zie je ook de letter f en een aantal getallen staan. Dit geeft het diafragmabereik van je lens aan. Hoe kleiner het getal, hoe meer het diafragma open kan. Bij de 10–20mm f/4.5-5.6G VR kun je dus in- en uitzoomen en heb je een bereik tussen f/4.5 en F/5.6. De letter G geeft aan dat er geen diafragmaring op de lens zit. Je past het diafragma aan op je camera tijdens het fotograferen. De andere letters VR staan voor Vibratiereductie. Deze functie corrigeert bewegingsonscherpte door cameratrillingen. Bekijk hier nog meer afkortingen die je tegen komt op NIKKOR-lenzen. 

Weinig licht

Door het diafragmabereik kun je met deze NIKKOR-lens goed fotograferen bij weinig licht. Je kunt hiermee zowel grote landschappen als beeldvullende close-ups schieten. Een ander voordeel is de korte scherpstelafstand waarmee je op een afstand van 0,22mm al mooie en scherpe beelden krijgt. Ten slotte is dit ook een fijne lens voor (beginnende) filmmakers vanwege de stille motor.

Prijs en beschikbaarheid

De AF-P DX NIKKOR 10–20mm f/4.5-5.6G VR is vanaf eind juni verkrijgbaar voor een adviesprijs van €399. Lees meer over deze NIKKOR-lens en de verkrijgbaarheid op de website van Nikon.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta