Nieuwsfotograaf David Gilkey overleden

Nieuwsfotograaf David Gilkey overleden

Nadja Geskus 1716
Afgelopen zondag werden nieuwsfotograaf David Gilkey en de Afghaanse vertaler Zabihullah Tamanna in het zuiden van Afghanistan onder vuur genomen door de Taliban. Beide zijn om het leven gekomen toen zij aan het werk waren voor de Amerikaanse National Public Radio.

Onder vuur

David Gilkey en de vertaler reisde in het gezelschap van het Afghaanse leger, toen ze onder vuur werden genomen door strijders van de Taliban. Hun voertuig kwam vast te zitten, waarna het voertuig werd getroffen door artillerievuur. De militair die de Humvee bestuurde kwam ook om het leven. Gilkey reisde in gezelschap van NPR’s Pentagon correspondent Tom Bowman en producer Monika Evstatieva, zij zaten in een ander voertuig en bleven fysiek ongedeerd. 

Het gezelschap reed tussen de provinciehoofdstad Lashkar Gah en de plaats Marjah. De route was net heropend door veiligheidstroepen na zware gevechten in het gebied. Volgens het leger voerde de Taliban een raketaanval uit op de wagen, maar de details zijn nog niet bekend gemaakt. De provincie Helmand is een van de gevaarlijkste gebieden van Afghanistan. Er wordt nog altijd hevig gevochten tussen de Taliban en door de NAVO gesteunde regeringstroepen.

David Gilkey

Gilkey fotografeerde oorlog en conflict in Irak en Afghanistan sinds 9/11. Hij sloot zich aan bij de NPR in 2007. Hij werkte ook bij de Boulder (CO) Daily Camera, waar hij lokale opdrachten deed voor de krant en opdrachten in het buitenland voor Knight Ridder, volgens zijn online biografie.

"David werd beschouwd als een van de beste fotojournalisten in de wereld, geëerd met een reeks van onderscheidingen, waaronder een George Polk in 2010 een Emmy in 2007 en tientallen onderscheidingen van de White House News Photographers Association," werd in een NPR statement gezegd. “David heeft sinds de aanslagen van 9/11 een enorme toewijding aan de dag gelegd om de oorlogen in Irak en Afghanistan dichter bij de mensen te brengen. Hij is in die overtuiging gestorven.”

Nieuwsfotograaf David Gilkey overleden

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja