Nee zeggen tegen onbetaalde opdrachten door een handige tool

Nee zeggen tegen onbetaalde opdrachten door een handige tool

Fokelien Broekstra 422
Het zal je vaak genoeg gebeurd zijn. Je krijgt een foto-opdracht binnen, maar de opdrachtgever vermeldt wel dat jij het vrijwillig moet doen omdat er geen budget is. Het is natuurlijk leuk om opdrachten te krijgen, maar ook jouw apparatuur moet betaald worden. Jessica Hische vond dit ook en bedacht een handige tool om makkelijker ‘nee’ te zeggen.

Geen gratis opdrachten

In het begin van je fotografie carrière ben je snel geneigd om gratis opdrachten met beide handen aan te pakken. Wij adviseren je hier gewoon ‘nee’ tegen te zeggen. Als een opdrachtgever weet dat jij gratis werkt, gaat hij je daarna ook nooit meer betalen. Wees eerlijk tegen jezelf: een loodgieter die de eerste keer werkt, doet het toch ook niet gratis?

Hische tool

Grafisch ontwerpster Jessica Hische creëerde een hulpmiddel om gratis werk makkelijker af te wijzen. Ook zij heeft gemerkt dat fotografen regelmatig gevraagd worden om gratis te werken. De door haar ontwikkelde tool stelt een brief op door middel van het soort klant en het bedrag dat geboden is. De tool kan daarnaast ook uitkomst bieden bij andere lastige situaties.

Brief opstellen

De tool maakt een beleefde brief, die wel een beetje streng is. De brief zegt niet alleen ‘nee’ maar legt ook uit dat een professional fotograaf net zo goed betaald moet worden voor zijn werk als alle andere professionals.  De tool biedt de keuze uit vijf verschillenden opdrachtgevers: reclamebureaus, algemene klant, zonder budget, liefdadigheid en een vriend. Daarnaast biedt de tool drie verschillende budgetniveaus: Geen, zeer laag en goed. Uit alle combinaties komt een andere opzet met voorgestelde antwoorden voor jouw klant.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien