Natuurfotografie in Nederland en België

Redactie digifoto Starter 3050
Je hoeft geen verre en dure reizen te maken om mooie natuurfoto’s te maken. Ook dicht bij huis zijn tal van locaties te vinden waar je prachtige landschappen, wildlife, flora en fauna kunt fotograferen. Natuurfotograaf Edwin Giesbers laat je zien waar en hoe je de mooiste natuurfoto’s maakt in Nederland en België.

Tekst en fotografie: Edwin Giesbers

Gelderse Poort

Aan beide kanten van de Nederlands-Duitse grens ligt een van de interessantste en belangrijkste natuurgebieden van de Nederrijn: de Gelderse Poort. In dit fraaie uiterwaardenlandschap liggen een aantal belangrijke natuurgebieden zoals Salmorth (Duitsland) en de Millingerwaard en Meinerswijk (Nederland). Al vele jaren bezoek ik deze gebieden zeer frequent en ze zijn steeds weer een inspiratiebron voor fraaie opnamen. Aan de dijk bij Kekerdom, vlakbij het kerkje ligt een parkeerplaats (Weverstraat, Kekerdom) van waaruit je het bekendste uiterwaardengebied, de Millingerwaard, kunt bezoeken.

Wat kun je hier fotografen?

De diversiteit van natuurleven in de Gelderse Poort is enorm groot. Het is een botanische schatkamer waar ruim zevenhonderd soorten planten groeien. De Gelderse Poort heeft haar internationale bekendheid vooral te danken aan de vogels: er broeden maar liefst meer dan 160 soorten in de Gelderse Poort. Dit is ongeveer tachtig procent van de Nederlandse broedvogel fauna. Neem daarnaast de aanwezigheid van grote grazers als de konikpaarden en galloways, en je kunt je voorstellen dat je niet raakt uit gefotografeerd bij zo’n overstelpende hoeveelheid onderwerpen.

Fotografietip

Op de dijken kan prima vanuit de auto de vogelfauna worden gefotografeerd. De konikpaarden en de galloways (zwarte runderen) laten zich goed fotograferen, maar houd wel voldoende afstand voor je eigen veiligheid. Voordeel hiervan is ook dat je dan beter het natuurlijke gedrag van de dieren kunt fotograferen.

Saeftinghe

In de Westerschelde in Zeeland ligt het Verdronken land van Saeftinghe, een uitgestrekt schorgebied. Het is een bijzonder gebied door zijn uitgestrektheid en natuur en wordt gekenmerkt door platen, slikken en schorren met geulen.

Wat kun je hier fotografen?

Door het brakke vloedwater heeft Saeftinghe een bijzondere en kenmerkende flora. Denk dan een lepelblad, zeeaster en gewone zoutmelde. Vogelaars zullen zich niet snel vervelen in dit gebied. Er broeden vele duizenden kustvogels zoals visdiefjes en zilvermeeuwen. In de rietvelden vind je aansprekende soorten als baardmannetje en blauwborst. Ook is Saeftinghe een belangrijke plek voor doortrekkende en overwinterende vogels als ganzen en diverse eenden. Van de Grauwe gans kun je maar liefst tegen de 60.000 exemplaren in het gebied aantreffen.

Fotografietip

Uiteraard is een gebied met bijzonder landschap als Saeftinghe zeer geschikt voor landschappen. Zowel met groothoek voor weidse landschappen als met een telelens voor meer detail met lijnen en vlakken van de schorren kun je prima uit de voeten. Binnendijks op de akkers zijn de ganzen goed te fotograferen.

Hallerbos (België)

Slechts een paar kilometer ten zuidwesten van Brussel ligt een bijzonder gebied: het Hallerbos. In dit beukenbos vormt zich in april een blauwe deken door massaal bloeiende wilde hyacinten. Vanuit alle windstreken uit Europa en daarbuiten komt men om gedurende een paar weken dit fenomeen mee te maken.

Wat kun je hier fotografen?

Het meest gefotografeerd worden in het Hallerbos uiteraard de hyacinten. Het bos leent zich met de beuken met fris groen blad en een deken aan hyacinten prima voor meer landschapsbeeld, maar ook met het macro-objectief kun je uiteraard meer voor de detailbeelden gaan.

Fotografietip

Probeer bij een bezoek minimaal twee dagen in te plannen. De eerste dag is dan goed te gebruiken voor een oriëntatieronde. Zo leer je het gebied beter kennen en weet je op het moment suprême op welke plek je het beste kunt staan. En zo’n moment is vaak net voor of na zonsopkomst als bijvoorbeeld de eerste zonnestralen door het beukenblad heen schijnen een ook de hyacinten zacht verlichten.

Virionval (België)

Op iets meer dan een uur rijden van Brussel ligt een vermaard gebied voor vlinderaars, natuurliefhebbers en fotografen: Virionval. Het gebied heeft bekendheid gekregen door de grote variatie aan vlinders en orchideeën. Het gebied ligt in het zuidwesten van de provincie Namen, vlakbij Brussel.

Wat kun je hier fotografen?

Hoofddoel van veel fotografen die Virionval bezoeken zijn de vlinders. Hier komen zo’n vijftig vlindersoorten voor, waarvan een aantal helaas in Nederland zijn uitgestorven. Wat te denken van koningspage, koninginnenpage, dambordje, geaderd witje en diverse parelmoervlinders.

Fotografietip

De opgesomde soorten vlinders zijn dagactief en gebruiken vaak de lage vegetatie aan bosranden en paden als slaapplek. Zodra de zon opkomt warmen ze langzaam op en gaan dan vliegen. Op zo’n moment als ze opgewarmd zijn zitten ze ook met regelmaat tussen de vegetatie, maar is het fotograferen een crime. Zodra je dan een vlinder probeert te fotograferen vliegt deze vaak weg. Er iedere keer achteraan rennen is mogelijk, maar niet echt handig. Beter is om voor zonsopkomst in een gebied te zijn om dan bij de slaapplekken de vlinders te zoeken. En zoals zo vaak, zodra je er eentje hebt gespot, zie je in de nabijheid van dit exemplaar vaak meer soortgenoten. Omdat de vlinder dan niet op temperatuur is, blijft deze zitten. Ideaal om bij het eerste zonlicht ze te fotograferen. Afhankelijk van hoe snel de temperatuur stijgt heb je dan vaak nog wel genoeg tijd voor een serie fraaie opnamen. Boven een temperatuur van 17 graden boven nul gaan ze vliegen.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie