NASA's 1545-megapixel panoramafoto

Jooshua Franssen 1265
Wij fotografen maken wel vaker een panorama foto. Een mooie panoramafoto van een landschap doet het altijd goed. Er is echter een camera die grotere panoramafoto's maakt dan dat we zelf ooit kunnen maken; de camera van de Hubble telescoop heeft een panoramafoto gemaakt bestaande uit 1.5-miljard pixels, oftewel 1545-megapixels.

NASA staat er om bekend om de meest bijzondere (ruimte)foto's te publiceren, terwijl ze bezig zijn de ruimte te verkennen. Een van de laatste prestaties is het maken van een panoramafoto met een resolutie van 1545-megapixels (1.545.785.280 pixels). Op de gigantische foto zie je het Andromedastelsel, zoals gezien door de Hubble telescoop.

Foto © NASA, ESA, J. Dalcanton, B.F. Williams, and L.C. Johnson (University of Washington), the PHAT team, and R. Gendler
Dit is het Andromedastelsel, weergegeven op de gigantische foto geschoten door de Hubble telescoop.

De gigantische afbeelding heeft een resolutie van maar liefst 69536 x 22230 pixels en bestaat uit 7398 aan elkaar geplakte foto's. De totale opslagruimte? 4GB is er nodig om de afbeelding op te slaan. Het is praktisch onmogelijk om de afbeelding in zijn originele formaat op je monitor te bekijken, zelfs met een 5k-monitor. Als je de foto bewondert dan voel je al snel hoe klein wij eigenlijk zijn in de ruimte. Kijk op website van Hubble om de foto in zijn volle glorie te bewonderen.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua