Nachtportret maken met deze 3 handige tips

Nachtportret maken met deze 3 handige tips

Fokelien Broekstra 753
Als je in de nacht een portret van iemand wil maken, denk je al snel aan duur apparatuur dat je nodig hebt. Lampen, flitsers, lichtvervormers en ga zo maar door. Wij leggen je uit dat dit helemaal niet noodzakelijk is. Met deze drie tips kun je gewoon met bestaand licht fotograferen.

Lantaarnpaal

Lantaarnpalen vind je overal. Je bent er vast al eens achter gekomen, wanneer je een portret maakt onder een straatlantaarn, dat alleen de bovenkant van het hoofd goed belicht is. Je kunt dit makkelijk oplossen door je model het hoofd een klein beetje naar achter te laten kantelen. Hierdoor valt het licht in het gezicht van het model en valt er dus geen schaduw op het gezicht.

Etalage

In een winkelstraat vind je genoeg verlichte etalages. Licht dat eigenlijk in het niets verdwijnt. Jij kunt dit licht gebruiken. Het licht van de etalage heeft hetzelfde effect als een grote softbox en dat helemaal voor niks. Ga met de rug tegen de etalage staan en positioneer je model recht voor je. Hierdoor is het hele lichaam goed belicht. Probeer daarnaast ook de andere lichtopstellingen eens uit.

Rembrand lichteffect

Als je de opstelling een kwartslag draait en jij en je model horizontaal met de etalage staan, kun je het Rembrand lichteffect creëren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van één lichtbron die van opzij komt waardoor er vanaf één kant schaduw ontstaat.

Jordan Matter

Jordan Matter is dol op nachtportretten maken. Hij legt aan de hand van een paar voorbeelden uit hou hij te werk gaat.  Hij laat ook de mogelijkheden van de verschillende opstellingen uit. Een leuke nachtfoto tutorial om eens te proberen.


 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien