Nabewerking: Voeg een natuurlijke lensflare toe

Nabewerking: Voeg een natuurlijke lensflare toe

Senta Bemelman 368
Bij portretten of landschapsfoto’s kan een flare veel karakter toevoegen. Een flare ontstaat wanneer het zonlicht niet direct op de camerasensor terecht komt. Leer hoe je dit zelf in Photoshop toevoegt.

Een lichtbron buiten het beeld kan een spannende belichting opleveren. Wanneer het zonlicht niet direct op de sensor terecht komt, maar wordt gereflecteerd.

Brush

Kies de juiste tint en maak met de brush-tool een stip in de buurt van de rand van jouw foto. Zorg ervoor dat de borstel groot genoeg is en dat de flow niet op honderd procent staat. Hierdoor krijg je een minder harde cirkel. Kies ook een zachte borstel, zoals je in het onderstaande voorbeeld ziet.

Samenvoegen

In het lagen venster kun je ook de lagen samenvoegen door middel van ‘blending’. Hiermee kun je zonder de lagen combineren zonder dat deze fysiek één laag worden. Kies de ‘Screen’ modus. Hierdoor vervaagt de kleur en wordt dit een lichte flits.

Formaat

Het formaat van de lensflare is net zo belangrijk als de helderheid. Maak de flare niet te klein en pas deze gevoelsmatig aan op basis van de foto die je gebruikt. Toets de combinatie ‘CTRL/CMND’ en ‘T’ in op het toetsenbord en bepaal de grootte van de flare.

Zichtbaarheid

Als de flare te overheersend is, kun je ook de zichtbaarheid van de laag aanpassen en deze vervagen. Hierdoor is het resultaat natuurlijker.

Alternatief

Je kunt op meerdere manieren een lensflare krijgen. Probeer ook de manier van Phlearn uit en kijk welke manier het beste bij jou past.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta