Nabewerking: Simpele trucs voor een goede foto!

Nabewerking: Simpele trucs voor een goede foto!

Senta Bemelman 761
Een goede foto schieten, hoeft niet moeilijk te zijn. Soms kan je foto al opleven door een paar simpele aanpassingen!

Slechte weersomstandigheden of weinig licht kunnen ervoor zorgen dat jouw foto’s minder mooi dan verwacht.  Gelukkig heb je veel mogelijkheden om de foto’s aan te passen in Lightroom of Photoshop. Met deze simpele tips maak je een interessante foto!

Zwart-wit

Soms kan het weghalen van kleur al een wereld van verschil betekenen. Let er wel op dat jouw foto niet chaotisch wordt door het ontbreken van kleur. Een manier waarop je ook kiekjes kunt selecteren voor een zwart-wit bewerking is door te kijken naar contrast. Zie je een sterk schaduwenspel of verschil in kleurtonen, dan kun je dit goed omzetten in grijstinten.

Croppen

Gooi niet direct een mislukte foto in de prullenbak. Wanneer je veel storende elementen binnen het frame ziet, doe je waarschijnlijk weinig met deze foto. Kijk echter of je de plaat nog kan redden middels croppen. Probeer een mooie uitsnede te maken, waarbij je de storende elementen eraf knipt.

Saturatie

Kleur is een belangrijk element in de fotografie. Laat een fletse foto opleven door kleuren te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door saturatie (verzadiging) toe te voegen. Fellere of sprekendere kleuren kunnen jouw foto net iets opvallender maken. Een zonsondergang of een felgekleurde bloem komen daardoor net wat mooier over!

Meer tips

Bekijk ook de onderstaande video voor meer simpele tips voor een goede plaat!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta