Naaktfotografieles op de Photokina

Naaktfotografieles op de Photokina

sanne 2567
Midden in Hal 6 van Photokina staat een catwalk opgesteld. Het is het territorium van de wereldbekende fotograaf Manfred Baumann. Zijn onderwerp vandaag is een nagenoeg naakt model. Bezoekers van de fotobeurs kunnen de fotoshoot volgen. Wij namen een kijkje.

De Australische fotograaf Manfred Baumann ken je misschien van de vele portretten die hij maakte van beroemdheden als Sir Roger Moore, Bruce Willis en John Malkoich, van zijn naaktfotografie en niet te vergeten zijn landschapsfotografie. Hoewel hij de hele wereld afreist om zijn opdrachtgevers tevreden te stellen, beleeft hij dit jaar zijn eerste Photokina, vertelt hij ons nadat hij een naaktshoot voor groot publiek heeft gedaan met zijn model Petra.

naakt 1

De hele week verzorgt Manfred workshops en live fotoshoots die je als bezoeker kunt bijwonen. ‘Ik hoop dat de mensen ook voor mij komen, maar sommigen zijn er vast alleen voor het model’, erkent Manfred. ‘Nou ja’, concludeert hij, ‘ook dat is goede marketing, dan weet iedereen tenminste wie ik ben.’ Dat zullen ze na de half uur durende shoot inderdaad niet snel vergeten. De bomvolle tribune zit vol enthousiaste mannen met grote tele-objectieven.

naakt 4

Manfred doet zijn werk, raakt niet afgeleid door zijn publiek en de vele flitsen en legt af en toe uit hoe en waarom hij de lampen en softboxen plaatst. Verder zien we hem vooral in de weer met zijn Nikon D3X en zijn model Petra.

Naakt 5

Terwijl de menigte na afloop van de shoot naar de stand snelt om een van de dertig gratis exemplaren van Manfreds nieuwe kalender te bemachtigen, mogen wij een kort moment met de fotograaf spreken. ‘Na 25 jaar vind ik het nog steeds heel leuk om celebrities en naaktmodellen te fotograferen. De workshops die ik normaalgesproken geef zijn natuurlijk wel iets anders dan wat ik hier doe. Tijdens een workshop werk je in veel kleinere groepen en heb je veel meer tijd om uitleg te geven’, vertelt Manfred.

naakt 3

Of hij alleen maar schoonheden als Petra voor de lens heeft? Nee, dit jaar verwacht Manfred een expositie samen te stellen van een serie die gaat over daklozen. Eerder richtte hij zijn aandacht al op oudere mensen. Brede interesse dus en dat is volgens de fotograaf logisch: ‘je moet afwisseling hebben, anders wordt je leven al heel snel saai.’

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne