Miniatuurlandschappen door een glazen bol

Miniatuurlandschappen door een glazen bol

Senta Bemelman 847
Landschapsfotografie wordt extra leuk door het toevoegen van een glazen bol. Hierdoor veranderen landschappen in miniatuurversies in een oogwenk.

Fotograferen met een glazen bol is populair. De vertekening van het beeld levert leuke resultaten op. Zo veranderen grote, machtige landschappen bijvoorbeeld in miniatuurversies.

Compositie

Plaats de glazen bol op een mooie plek binnen beeld. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de regel van derden. Let erop dat de reflectie in de bal goed is. Zorg dat het landschap niet scheef of ondersteboven staat.

Achtergrond

De achtergrond is een belangrijk onderdeel van de foto. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een mooi kleurenspel de achtergrond siert. Voorkom drukke achtergronden met veel elementen, die kunnen de aandacht afleiden van het onderwerp.

Manuele focus

Gebruik tijdens het fotograferen de manuele focus. Hier kun je precies mee scherpstellen en zorg je dat de reflecterende glazen bol perfect op de foto komt. Neem een statief mee en kies voor een klein diafragmagetal van ongeveer f/4 of f/5.6 om de achtergrond onscherp te krijgen.

Kijk hier voor nog meer handige tips.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta