Met een zonnekap je lens uit de problemen houden

Met een zonnekap je lens uit de problemen houden

Fokelien Broekstra 369
Bij veel lenzen wordt een zonnekap meegeleverd. Handig, want het zorgt ervoor dat er geen ongewenst licht op je camerasensor valt. Maar waarvoor is een zonnekap nog meer goed?

Glas

Heb jij je lens weleens van dichtbij bekeken? Het is je dan vast opgevallen dat het glas vrij dichtbij het uiteinde zit. Het gevolg is dat er eerder vlekken ontstaan, vingerafdrukken op je lens komen of in het ergste geval krassen ontstaan.  Hierdoor is het uiteinde van je lens een gevoelig onderdeel geworden.

Zonnekap

De zonnekap is niet alleen handig om ongewenst licht uit je lens te houden, maar kan je lens ook tegen de boze buitenwereld beschermen. De zonnekap zorgt ervoor dat je lens een stukje verlengd wordt. Bij een aanraking wordt niet gelijk je hele camera vies.

UV-filter

Ook kun je kiezen voor een UV-filter. Een UV-filter kost een paar tientjes, maar dan heb je een lens ook beschermd. Mocht je jouw lens per ongeluk eens uit je handen laten glippen, dan vangt je UV-filter de eerste klap op en als alles meezit is hierdoor je lens onbeschadigd.  Een nieuw filter kopen is toch stukken goedkoper dan een hele nieuwe lens.

Op welke manier bescherm jij je lens tegen gebruiksschade als krassen, vingeradrukken of vlekken? Heb jij altijd je zonnekap op je lens zitten?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien