Meer plezier door foto's maken

Meer plezier door foto's maken

Nadja Geskus 802
Elke fotograaf heeft het wel eens gehoord: ‘doe die camera nou weg en geniet eens van het moment.’ Maar de volgende keer dat iemand dat tegen je zegt, heb je een goed argument om het niet te doen! Een wetenschappelijke studie zegt namelijk dat het maken van foto’s het plezier verhoogt van het moment.

Geen moment missen

Vaak zijn mensen bang dat als je alles aan het fotograferen bent, je het moment zelf niet meekrijgt en er dus ook niet van kan genieten. Niets is minder waar. Tuurlijk wil je het moment niet missen dat je oma de kaarsjes van haar 100e verjaardagstaart uitblaast, omdat jij bezig bent met het instellen van je camera. Of dat je niet meekrijgt hoe een vriend de ring om zijn toekomstige vrouw schuift, omdat jij een andere lens op je camera aan het zetten bent. Maar als je dingen goed plant, hoeft dat ook niet. Wetenschappelijke studie in het Journal of Personality and Social Psychology meent dat het plezier van ervaringen wordt verhoogt als je foto’s maakt van het moment. Maar dat weet elke fotograaf natuurlijk al lang!

Wetenschappelijke studie

Het 22 pagina tellende rapport is hier te vinden. Aan het begin van het rapport is een samenvatting te vinden, die een duidelijk overzicht geeft van de gehele studie. ‘Door drie veld- en zes lab experimenten, hebben wij ondervonden dat het nemen van foto’s het genot verbetert van positieve ervaringen in een scala van contexten en methodieken.’

Tijdens het experiment werden sommige mensen tijdens een dubbeldekker bus tour aangemoedigd om van bepaalde objecten foto’s te maken. Andere mensen mochten tijdens de rit helemaal geen foto’s maken. De mensen die wel foto’s mochten maken genoten meer van de rit. Het rapport is interessant om te lezen. Het is in elk geval erg fijn om wetenschappelijke bevestiging te krijgen dat fotografie niet je leven verpest!

Foto’s maken verhoogt plezier

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja