Meer over scherpstellen bij een portretfoto

Meer over scherpstellen bij een portretfoto

Fokelien Broekstra 419
De ogen zijn volgens veel mensen de toegang tot iemand zijn ziel. Wij gaan het daarom hebben over de ogen als belangrijkste punt om op scherp te stellen in je portretfoto. David Bergman geeft in twee minuten handige tips om je op weg te helpen.

Focuspunt verplaatsen

Vrijwel alle camera’s hebben de mogelijkheid om het scherpstelpunt te verplaatsen. Hierdoor kun je altijd de focus leggen op de ogen. Zelfs als iemand op een hoger punt dan jou staat. Je zult merken dat de ogen van het model bijna nooit in het midden van het beeld te zien zijn. Daarom is het handig om dit punt te kunnen verplaatsen.

Gezicht van dichtbij

Als je een gezicht van dichtbij fotografeert, heb je vaak te maken met één van de ogen die dichterbij de camera staat. Het beste is om in dit soort situaties scherp te stellen op het dominante oog dat het dichtste bij de camera staat.

Hele gezicht scherp

Als je niet alleen het oog scherp wil hebben, moet je het diafragma instellen op f/8 of f/10. Hierdoor is het hele gezicht in de foto scherp en is de achtergrond nog steeds wazig. Maar wist jij dat de achtergrond soms ook een mooie aanvulling kunnen zijn op de foto?

 

David Bergman

David Bergman maakte regelmatig handige twee minuten video waarin hij op een duidelijke manier verschillende fotografieonderdelen uitlegd. Zo gaat hij in de video twee minuten in op het scherpstellen bij een portretfoto. Op zijn website kun je meer van zijn werk terug vinden. 

Heb jij een mooie portretfoto gemaakt? Stuur hem dan in naar onze fotowedstrijd portret

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien