Magie: zwart-witfoto's in kleur door algoritme

Magie: zwart-witfoto's in kleur door algoritme

Senta Bemelman 634
Baal je ook wanneer je een foto in de zwart-witmodus maakt, maar deze toch liever in kleur ziet? Op de website Algorithmia veranderen je zwart-witfoto's in een paar klikken in kleurrijke varianten door een handig algoritme.

Gemakkelijk naar kleur omzetten

Je zwart-witfoto's omzetten met het algoritme is alles behalve moeilijk. Op de website kun je de URL van de gewenste foto plakken, even wachten en klaar is kees. Wanneer je bijvoorbeeld een foto van Facebook neemt, kun je de URL gemakkelijk vinden door de foto in een nieuw tabblad te openen en de code te kopiëren. Wij probeerden het uit met enkele zwart-witfoto's uit onze Gallery.

Foto: Wim van de Bult  

Foto: Pascal Alles

Verbetering

Uit de voorbeelden kun je concluderen dat er nog flink aan het demo-model geschaaft moet worden. Maar het is zeker een goed begin.  Ter vergelijking met de originele kleuren maakte fotograaf en auteur Stan Horaczek een foto in kleur en zwart-wit en vergeleek de originele kleurenfoto met de kleuren die uit het algoritme kwamen.

Foto's: Stan Horaczek 

Algoritme

Richard Zhang, Phillip Isola, Alexei A. Efros zijn de knappe koppen achtr het algoritme. In hun onderzoek voor University of California, Berkeley, leggen zij exact uit hoe de zwart-witfoto's omgezet worden. Dit doen zij op basis van wiskundige formules, die de waarden in foto's berekenen en omzetten. 

Foto: Jantsje Bron 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta