Mac-tips: problemen met geheugenkaarten voorkomen

Mac-tips: problemen met geheugenkaarten voorkomen

Fokelien Broekstra 340
Op een iMac kun je soms problemen ondervinden als je een geheugenkaartje uit wil lezen. Dit kan flink wat stress opleveren, want je bent toch niet alle foto’s kwijt? Met deze vier handige tips kun je een aantal tips al wel voorkomen .

Goede kaartlezer gebruiken

Lees jij je geheugenkaart uit in een losse kaartlezer of in lezer die in je computer is gebouwd? Wij raden je aan een goede losse kaartlezer te kopen. De ingebouwde kaartlezer in een Mac hebben nog wel eens last van kuren. Als je een goede losse kaartlezer hebt kun je dit voorkomen. Deze werken via een USB-poort en leveren normaal gesproken geen problemen op. Wil je geen geld uitgeven aan een losse kaartlezer? Dan kun je ook het meegeleverde USB-kabeltje gebruiken. Een voordeel is ook dat je hierdoor minder kans heb op beschadiging van je geheugenkaart.

Prullenbak legen

Wanneer je bestanden vanaf de geheugenkaart in je prullenbak zet, wordt op de Mac soms alsnog een onzichtbare map met verwijderde items opgeslagen. Zorg, voordat je het geheugenkaartje verwijderd, dat je prullenbak geleegd is. Hiermee voorkom je dat de verborgen map blijft bestaan.
Het beste is om helemaal geen foto’s vanaf het geheugenkaartje  te verwijderen maar dit pas te doen als je de bestanden van het kaartje op je computer hebt gekopieerd.

Importeer geen beelden vanaf de geheugenkaart

Importeer nooit beelden vanaf de geheugenkaart in Lightroom of DxO. Als je ze eerst op je computer plaatst en vanuit daar kopieert. Door eerst te kopiëren voorkom je dat je alsnog een foto vanaf je geheugenkaart gaat verwijderen.   Door je workflow aan te passen en eerst te kiezen voor het plaatsen van de foto’s op de computer voorkom je problemen met de bewerkprogramma’s.

Schrijfhulpprogramma

In het mapje: hulpprogramma’s, is een optie te vinden met de naam Disk Utility. Hiermee kun je problemen op je Mac vaststellen, maar ook harde schijven herstellen. Het is niet verkeerd om af en toe dit programma naar je geheugenkaart te laten kijken.

Heb jij weleens problemen met je geheugenkaart in combinatie met een Mac?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien