Maakt het printen van foto’s jou een betere fotograaf?

Maakt het printen van foto’s jou een betere fotograaf?

Senta Bemelman 437
Als fotograaf wil je natuurlijk groeien en jezelf blijven ontwikkelen. Maar is dit ook mogelijk door een simpele truc: het printen van je foto’s?

Je kunt op veel verschillende manieren jezelf ontwikkelen op het gebied van fotografie. Bijvoorbeeld door fotografieboeken te lezen of videotutorials te bestuderen. Maar je kan mogelijk ook veel leren door simpelweg je foto’s af te drukken. Wij leggen uit waarom.

Begrijpen

Door het printen van je foto’s wordt je bewuster van de kwaliteit. Je ziet andere zaken dan op de computer, waarbij een monitor andere kleuren en belichting kan weergeven, dan je op print terug ziet. Fouten worden uitvergroot door het afdrukken van je foto. Je kan bijvoorbeeld jouw afdruk aan de muur hangen, dichterbij en verder weg gaan staan en zien hoe jouw foto over komt.

Bevredigend

Je werk omzetten tot een fysiek product kan ontzettend gaaf zijn. Je kunt jouw foto inlijsten en aan de muur hangen en er iedere keer naar kijken. Dit kan een bevredigend gevoel zijn. Daarnaast is het ook leuk om je fotostudio aan te kleden door jouw foto’s aan de muur te hangen. Wanneer je een foto maakt met het doel om deze af te drukken wordt je kritischer en ga je bijvoorbeeld meer op details en compositie letten.

Signatuur

Je kan foto’s printen en bundelen in een album. Door de geprinte foto’s samen te brengen, krijg je een beeld van jouw fotografiestijl en kun je mogelijk een signatuur herkennen. Dit is belangrijk voor een fotograaf omdat dit een persoonlijke stempel is waar mensen jou aan kunnen herkennen. Doordat je de foto’s naast elkaar ziet en erdoorheen kan bladeren, zie je duidelijk wat jouw stijl is. Daarnaast is een geprint portfolio ook fijn om te presenteren aan klanten. Dit oogt professioneel en kun je hen in handen geven om op eigen tempo te bestuderen.

Bekijk in de onderstaande video nog meer redenen om je foto’s af te drukken. Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

Wat vind jij: maakt het printen van foto’s jou een betere fotograaf?

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta