Maak spontane studioportretten met deze 3 rekwisieten

Maak spontane studioportretten met deze 3 rekwisieten

Senta Bemelman 1063
Als je net begint met studiofotografie kun je statische portretten krijgen. Door deze rekwisieten worden je foto's spontaan en actief. Dan wordt fotograferen echt een feest!

Een rekwisiet kan niet alleen je foto interessanter en dynamischer maken. Maar ook je model helpen bij het poseren. Vooral beginnende modellen, die vaak niet aan de camera zijn gewend, hebben hier baat bij. Deze drie soorten rekwisieten heb jij waarschijnlijk ook gewoon in de kast liggen. Handig!

Zonnebril

Zonnebrillen komen in alle vormen en maten. Van pilotenbrillen tot grote ronde glazen. Kies een opvallende bril met een unieke vorm om je portret extra interessant te maken. Wees creatief en plak zelf leuke diamantjes of studs op de zonnebril om een normale zonnebril een nieuw leven in te blazen.

Let wel op met de belichting van de bril. In de reflectie kunnen elementen verschijnen die je normaliter liever niet in beeld hebt. Maar experimenteer hier ook mee en verander je zonnebril in een deur tot een andere wereld door een leuke reflectie. 

Hoed

Een kek hoofddeksel kan een portretfoto veel karakter geven. Je vraagt je bijvoorbeeld af waarom een persoon met een militaire helm midden in de studio staat. De geportretteerde wordt interessant omdat dit rekwisiet veel over de persoonlijkheid van het model kan verklappen.

Daarnaast is een hoed ook handig om elementen te verdoezelen of de aandacht af te leiden. Met een hoed kun je bijvoorbeeld ook het haar verbergen als het kapsel van je model niet goed overkomt op de foto. Zorg dat je goed inschat of een hoed  niet het haar verpest. De stylist of visagist is vaak lang bezig met het kapsel en dan is het zonde om dit te verpesten.

Textiel

Bij textiel denk je snel aan kleding, maar ook doorzichtige doeken, keurrijke sjaals of ander soorten stof kunnen jouw portretfoto opleuken. Kijk naar het uiterlijk van je model, zoek bijvoorbeeld kleuren die goed passen bij de kleur ogen of het haar. Daarnaast kun je ook kleuren selecteren die goed werken met de achtergrondkleur. Een felgele doek van een dunne stof kan extra oplichten tegen een grijze achtergrond. Dit zorgt ook voor dynamiek op je foto. Duik de kledingkast of verkleedkist in en zoek gekke patronen, schreeuwende kleuren of delicate stoffen.

Hygiëne

Het is erg belangrijk om de rekwisieten zoals hoeden en zonnebrillen schoon te maken. Gooi oude hoeden weg en maak het frame en de glazen van zonnebrillen goed schoon. Dit is fijn voor de modellen die ermee worden gefotografeerd.

Persoonlijke rekwisieten

Wil je een portretfoto extra persoonlijk maken, vraag dan of je model zelf enkele rekwisieten meeneemt die bij hem of haar passen. De gekozen voorwerpen hebben vaak een verhaal en dat  kun je op de foto terug laten komen. Laat je hierdoor inspireren. Dan kun je ook direct gebruik maken van visual storytelling.

In de onderstaande video zie je hoe fotograaf Gavin Hoey aan de slag gaat met deze rekwisieten.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta