Maak je eigen fotocollage

Maak je eigen fotocollage

Nadja Geskus 462
Een fotocollage is prachtig om bijvoorbeeld op te hangen in je eigen huis, maar het is ook een heel erg leuk cadeau. Maar hoe maak je nu precies een fotocollage? Waar moet je allemaal op letten? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Maak je eigen fotocollage

Thema

Wat zeer belangrijk is in een collage is dat alle foto’s één geheel vormen. Dit kun je gemakkelijk bereiken door een thema te kiezen voor de collage. Vervolgens kies je alle foto’s uit die bij dit thema passen. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van paddenstoelen, katten, landschappen of misschien wel liefde. 

Kleur

Wat ook een zeer handige truc is om de collage één geheel te laten vormen, is door de foto’s elkaar qua kleur te laten complimenteren. Kies foto’s uit met kleuren die bij elkaar horen, zodat het geheel prettig oogt. Kies bijvoorbeeld een beperkt aantal kleuren en kies kleuren die mooi bij elkaar passen. Of ga voor een bepaald patroon aan kleuren die je in de collage terug laat komen. Indien je voor een rand om de foto’s kiest, zorg dan dat deze een rustige kleur heeft. Ga geen felle kleuren voor de randen gebruiken, want dat lijdt af van de foto’s.

Maak je eigen fotocollage

Grootte van de foto’s

Ook de grootte van de foto’s is belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor foto’s die allemaal even groot zijn, maar kunt ook afwisselen in grootte. Wanneer je kiest voor foto’s die allemaal even groot zijn maak je elke foto even belangrijk, dit oogt ook een stuk rustiger. Kies je voor verschillende groottes, dan krijgen de grotere foto’s meer nadruk plus het geheel wordt net even iets chaotischer.

Lay-out

Nu komt het belangrijkste; hoe ga je de foto’s plaatsen? Wat je kan doen is alle foto’s op een lage resolutie uitprinten, zodat je op de tafel kunt schuiven met de foto’s om te kijken wat het beste werkt. De foto’s die je het meeste wilt benadrukken kun je het beste in het midden plaatsen en de minder belangrijkere foto’s plaats je dus aan de rand. Hoe meer je het doet, hoe handiger je er in wordt. Veel succes!

Maak je eigen fotocollage

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja