Maak een toffe lentefoto van eieren

Maak een toffe lentefoto van eieren

Senta Bemelman 445
Je kunt de lente op verschillende manieren vastleggen. Heb jij wel eens eieren als fotografie-onderwerp gebruikt? Leer hoe je hiermee aan de slag gaat!

Onlangs spraken wij over goede fotografie-onderwerpen in het voorjaar. We kregen veel reacties op jullie invulling van de lente in onderwerpen. Een leuk voorbeeld dat voorbij kwam  was een gebroken ei. Leer hoe je een creatieve lentefoto maakt met eieren!

Wanneer je eieren fotografeert heb je een keuze uit twee mogelijkheden: eieren uit de supermarkt of op speurtocht in de natuur. Hieronder vind je enkele manieren om dit onderwerp in beeld te brengen.

Stilleven

Je kunt eieren in normale of gebroken vorm fotograferen. In de fotostudio of thuisstudio kun je goed spelen met de belichting. Gebruik deze belichtingstips die je door het gebruik van een bol kan uittesten. Doordat een ongebroken ei qua vorm overeenkomsten deelt met een bol, kun je deze tips goed toepassen tijdens het bepalen van de belichting.

Wees bewust van de compositie en waar je het ei plaatst. Maak bijvoorbeeld een stilleven en leg enkele takken naast het ei. Bekijk ook enkele voorbeelden ter inspiratie. Speel met lichte en donkere vlakken in beeld. Daarnaast werkt het ook mooi om bijvoorbeeld, wanneer je een gebroken ei fotografeert, om het onderwerp van achteren te belichten. Wanneer je een lamp achter het ei plaatst en op de camera richt, lijkt het alsof het licht uit eruit ontsnapt.

Achtergrond

Let ook op de achtergrond bij een stilleven. Houd de textuur en kleur simpel en kies bijvoorbeeld voor een witte, grijze of zwarte achtergrond.

Beschilderen

Maak je foto opvallend door bijvoorbeeld door middel van een stift of verf het ei te versieren. Dit is leuk wanneer je bijvoorbeeld paaseieren fotografeert. Maar ook na Pasen kun je eieren voorzien van een likje verf. Je kunt met een stift aan de binnenkant van het ei een aantal strepen zetten en kleine pootafdrukken tekenen die naar buiten ‘lopen.’ Hierdoor lijkt het alsof het kuikentje aan het aftellen was in het ei, totdat hij of zij naar buiten kon.

In de natuur

In de natuur kun je tijdens het wandelen ook gebroken eieren of nesten tegenkomen. Bij gebroken eieren is het mooi om de binnenkant ook in beeld te brengen. Breng ook de omgeving in beeld en stel bijvoorbeeld scherp op het ei en het gras waar het bijvoorbeeld in ligt. Het is belangrijk om als fotograaf respect voor de natuur te tonen en niet zomaar eieren uit een nest te pakken. Soms kan een moeder in de buurt zijn, die haar jongen wil beschermen.

Heb jij ook een goede tip voor het fotograferen van eieren? Laat een reactie achter onder dit bericht!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta