Maak een groepsfoto vanaf een statief

Maak een groepsfoto vanaf een statief

Fokelien Broekstra 513
Bij een groepsfoto moet je een hoop mensen aansturen en instrueren. Je bent continu bezig met het organiseren en positioneren van de mensen. Door je camera om je nek te dragen moet je continu opnieuw je compositie bepalen. Wij leggen je uit wat de voordelen van het gebruiken van een statief zijn.

Statief

Het voordeel van een statief is dat de compositie niet continu verandert. Je kunt de mensen aansturen zonder dat je gelijk helemaal opnieuw je compositie moet bepalen. Door liveview aan te zetten, kun je gelijk zien of iedereen in je beeld staat of dat er iets aan de groep moet veranderen. Je kunt zien of alle gezichten in je beeld zichtbaar zijn. Ondetussen kun je ook met de groep blijven communiceren en af en toe achter je camera wegkomen om iemand aan te sturen. 

Instellingen

De ideale omstandigheden zijn om met een korte sluitertijd en een lichte omgeving te fotograferen. Hou rekening met schaduw en zon in de foto. Als je de helft van de groep in de zon hebt staan en de andere helft in de schaduw, dan geeft dit onder- of overbelichting. Zorg er altijd voor dat je hele groep in de zon staat of je hele groep in de schaduw. Hierdoor hoef je geen HDR foto te maken om de hele groep goed te belichten. Door je camera op statief te zetten kun je makkelijk bepalen waar jij je groep wil hebben en vervolgens je beeld vullen met de groep. 

Slim werken

Het is belangrijk dat je slim te werk gaat. Begin bij de opstelling of helemaal achteraan of juist helemaal vooraan. Hierdoor werk je gestructureerd en weet iedereen waar hij of zij moet gaan staan. Weet je de namen van alle mensen in de groep niet? Geef dan aanwijzingen doormiddel van kledingkleuren. Bekijk tussendoor regelmatig hoe de opstelling er op je camera uitziet. 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien