Lijnen in je landschapsfoto positioneren

Lijnen in je landschapsfoto positioneren

Fokelien Broekstra 569
Naast de belichting en de scherpte in je foto, is een goede compositie is erg belangrijk het perfecte plaatje. Jij kunt jezelf onderscheiden door een andere compositie te kiezen dan die anderen zouden aannemen. In dit artikel gaan we het hebben over het gebruik van lijnen in een landschapsfoto.

Landschap

Een landschap laat vaak een prachtig vergezicht zien. Het is iets dat ons terug laat denken aan die bijzondere plek. Helaas zeggen dit soort landschapsfoto’s anderen vaak niks. Het zijn voor hun platte plaatjes die ze zelf ook met hun telefoon hadden kunnen maken. Val op door het net even anders aan te pakken en bijvoorbeeld lijnen in je landschapsfoto te gebruiken.

Lijnen

Zorg daarom voor lijnen in een foto. Dit moeten lange lijnen zijn die je blik door de foto stuurt. Een kleine lijn zal niks toevoegen en de hersens alleen in de war brengen. Het mooiste is als de lijnen onder in je foto begint en bijvoorbeeld bovenin eindigt. Hierdoor wordt de blik van een kijker over je gehele beeld gestuurd, Het voordeel hiervan is dat de aandacht langer bij je foto blijft. Een lijn hoeft niet persee een duidelijk en opvallend aanwezig te zijn. De wolken van onderstaande foto en de zandsporen vormen samen de lijnen richting de boom. 

Sturen

Je kunt de kijker door het gebruik van lijnen ook naar een belangrijk punt sturen. Denk aan een klimmer die boven aan een bergwand hangt. Of je vriendin die een stuk vooruit is gelopen. Het is een leuke manier om kleine details in je foto te verstoppen.

Gebruik jij lijnen in je foto?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien