Lijnen en licht gebruiken voor een betere compositie

Lijnen en licht gebruiken voor een betere compositie

Robin Rhijnsburger 560
Geloof het of niet, maar de kunst van fotografie heeft zijn wortels in de wiskunde. Al sinds het ontstaan van onze samenleving is er fascinatie voor structuur. Instinctief hebben wij mensen behoefte aan structuur en logica in onze omgeving. Net als dat wij aangetrokken worden door symmetrie in gezichten en balans in structuren, worden wij van nature ook aangetrokken tot bepaalde lijnen in een foto.

Tutorial

Onze hersenen kunnen lijnen gemakkelijk verwerken. Daarom vinden wij foto’s of afbeeldingen met sterke lijnen vaak aantrekkelijk of ‘mooi’. In deze tutorial wordt door Jimmy McIntyre uitgelegd hoe je de compositie van jouw foto kunt verbeteren met behulp van geometrische aspecten.

Licht en lijnen

Bijna iedere fotograaf is het eens met het feit dat licht zorgt voor een bepaalde stemming of emotie in een foto. Door gebruik te maken van lijnen in een foto, kun je de kijker naar een lichtpunt leiden. Dit hoeft natuurlijk niet letterlijk een lijn te zijn, bijvoorbeeld als je een bewegend object fotografeert, creëert dit ook een bepaalde lijn. Ook kan de lichtbron zelf een lijn creëren, zoals op onderstaande foto te zien is. Foto: Henk Pijnappels

Je kunt gebruik maken van schaduwen en contrasten om het licht beter uit de foto te laten springen. Ook hoef je niet maar één lijn te gebruiken, dit mogen er ook meer zijn. Zo maak je jouw foto nog interessanter voor de kijker.

Foto: Tom Dekker

Combineren

Probeer te spelen met combinaties van licht en lijnen. Dit zijn twee essentiële punten die een foto sterk maken. Omdat men van nature is aangetrokken tot patronen, vormen en symmetrie, zal jouw foto opvallend en fijn zijn om naar te kijken.

Deel jouw foto met lijnen en licht in de lezersgallery