Lightroom: Belichting corrigeren in 5 minuten

Lightroom: Belichting corrigeren in 5 minuten

Senta Bemelman 898
Merk jij dat het gezicht van je model altijd duidend donkerder is dan de achtergrond? Met deze handige tutorial leggen wij uit hoe je dit in ongeveer vijf minuten kan verbeteren.

Een onderbelicht gezicht kan jouw portretfoto minder krachtig maken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Mocht het toch voor komen dat jouw kiekjes onderbelicht zijn, dan heb je baat bij de onderstaande tip.

Test

Vaak zie je met het blote oog al wanneer een foto onderbelicht is. Maar gebruik ook je histogram om de onderbelichting te detecteren. Het histogram verklapt veel over de belichting omdat deze functie de hoeveelheid licht registreert die op de sensor van je camera terecht komt. Crop (R-toets) het gezicht van je model in lightroom en gebruik vervolgens het histogram om de belichting aan te passen. Zorg dat de achtergrond niet in beeld is. Gebruik vervolgens weer de R-toets om in het crop-overzicht te komen en selecteer de gehele afbeelding.

Videotutorial

In de onderstaande video zie je precies hoe je dit in de praktijk toepast. Tony & Chelsea Northrup geven vaak handige tips op hun YouTube-kanaal.  De video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta