Lifesize camera obscura

Lifesize camera obscura

Nadja Geskus 800
Iedereen kent het effect van een camera obscura. Een donkere ruimte met een klein gaatje in de wand. Het licht projecteert de afbeelding van buitenaf, ondersteboven op de tegenoverliggende wand. Collaborative kunstenaars Anna Heinrich en Leon Palmer hebben een lifesize camera obscura gemaakt, die je van binnen kunt bewonderen.

Anna Heinrich en Leon Palmer hebben een ondergrondse camera obscura gemaakt, die zo groot is, dat je hem van binnen kunt bewonderen. Het landschap van buiten wordt geprojecteerd op de muur. De kamer is in een bergje gemaakt, zodat alles goed verduisterd wordt. In de deur zit een opening, waardoor de natuur van buiten wordt weerspiegelt op de muur. Het altijd veranderende landschap wordt op die manier een kunstwerk aan de muur.

Bewegend schilderij

De kunstenaars noemen hun installatie in Hadleigh Country Park, Essex; ‘The Reveal’. Het interieur is van duurzaam eikenhout. De lens in de deur bevestigd, die voor de beeldprojectie zorgt. Dit gebeurt echter alleen, wanneer de deur strak dichtgetrokken wordt. De openluchtscène is een continue veranderend beeld, wat een uitzicht geeft over de glooiende heuvels van de aarde. Een constant bewegend schilderij. 

Uitnodiging

De Reveal biedt plaats aan vier of vijf mensen tegelijk en is bereikbaar via een pad in het park. De ruimte is groot genoeg voor rolstoelen en nodigt iedereen uit om te komen zitten en de wereld te ervaren op een onverwachte manier.

camera obscura

camera obscura

camera obscura

camera obscura

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja