Lichtgevoeligheid (iso)

sanne 5298
Voor een goed belichte en scherpe foto worden vaak twee noodzakelijke factoren genoemd: diafragma en sluitertijd. Toch moeten we een derde niet vergeten. De lichtgevoeligheid van je camera doet er namelijk ook toe.

De lichtgevoeligheid van je camera wordt uitgedrukt in iso. Hoe hoger deze waarde is, hoe lichtgevoeliger je camera en hoe beter je zonder flits kunt fotograferen in donkere situaties. Op een zonnige dag heb je bijvoorbeeld genoeg aan iso 100, wil je in een donker café fotograferen, dan zul je de lichtgevoeligheid moeten opschroeven naar tenminste iso 800.

Beeldruis

Het voordeel van een hoge iso is duidelijk: je hebt geen flits nodig om een goed belichte foto te maken in dondere omstandigheden. Er zit echter ook een keerzijde aan het gebruik van een hoge iso, dat is de beeldruis die om de hoek komt kijken. Hoewel het erg afhangt van de kwaliteit van je camera, neemt de ruis in je foto toe wanneer je de iso opschroeft.

ISO
Het verschil tussen iso 100 en iso 12.800 is goed zichtbaar in deze vergelijking. De kwaliteit bij een bepaalde iso-waarde is afhankelijk van de gebruikte camera, maar een lage iso-waarde geeft altijd een beter resultaat dan een hoge iso-waarde.

Instellen

In de gebruiksaanwijzing van je camera kun je vinden hoe je de iso-waarde moet instellen, vaak is daar een speciale knop voor op de camera. Indien mogelijk kun je deze op Automatisch (vaak 'A' of 'Auto') zetten, dan kiest de camera zelf de benodigde waarde. Mocht dat niet kunnen, dan moet je er rekening mee houden dat een zo laag mogelijk getal (meestal 100 of 200), de beste beeldkwaliteit geeft.

Om deze iso-waarden te kunnen gebruiken, heeft je camera echter wel veel licht nodig. Binnen of bij schemering kan nog wel eens bewogen foto’s opleveren. In dat geval kun je kiezen voor een hoger getal (bijvoorbeeld 400, 800 of 1600). Je camera zal nu een snellere sluitertijd kiezen en je foto's worden minder snel bewogen.

afbeelding van sanne
Door: SanneRuhaak

SanneRuhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen vanSanne