Licht in de duistere Polar Nights

Lichtgevende kunstwerken in de donkere Polar Nights van Finland

Fokelien Broekstra 302
In Helsinki (Finland) zijn er vanaf december 50 dagen die de 'Polar Nights' worden genoemd. De zon schijnt in deze dagen niet hoger dan de horizon waardoor het er erg donker blijft. Hannu Huhtamo woont in Helsinki en weet van de donkere dagen iets lichtgevends te maken.

Hanny Huhtamo

Hanny Huhtamo is een lightpainting fotograaf. Ze gebruikt in al haar foto’s de lightpainting techniek. Ze noemt de donkere omgeving haar canvas en het licht is haar penseel. Met haar statief, camera en lamp gaat ze regelmatig op pad. Ze probeert de natuur als achtergrond te gebruiken tot hoever die zichtbaar is. Verder probeert ze haar foto’s zo min mogelijk te bewerken.

Duisternis

Omdat Finland, waar Huhtamo woont,  donkere periodes heeft, heeft ze veel gelegenheid om lightpainting foto’s te maken. Haar creativiteit springt daarom ook echt uit het werk. Lichtbloemen, en kunstverschijningen komen voorbij. Door de inspirerende omgeving zijn de foto’s de moeite waard om te bekijken.

Nu jij!

Je hoeft niet persee een professioneel fotograaf te zijn om bezig te kunnen zijn met lightpainting. Ga bijvoorbeeld eens langs de snelweg staan en probeer de lichtstrepen te fotograferen. Of kies een klaverblad die je vanaf een hoogte kunt fotograferen. Het geeft al prachtige beelden. Als jij je fotografische vaardigheden verder uit wil breiden kun je altijd eens in de lucht proberen te tekenen. Wie weet wat voor creaties daar uit voort komen.

Deel jouw lightpaintingfoto’s in onze lezersgallery!

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien